Compromís porta al Constitucional el rebuig del Congrés a tramitar la llei perquè el rei declare els seus béns

La mesa del Congrés va vetar la tramitació acollint-se al fet que la Constitució protegeix la inviolabilitat del rei.

Foto d’arxiu del rei Felip i del rei emèrit Joan Carles. Europa Press
Foto d’arxiu del rei Felip i del rei emèrit Joan Carles. Europa Press

El grup Compromís ha presentat aquest dimecres un recurs d’empara en el Tribunal Constitucional contra la decisió de la mesa del Congrés de rebutjar la tramitació d’una proposició de llei que va registrar la formació valenciana perquè tant el rei com els membres de la família reial hagen de fer una declaració de béns.

La coalició valenciana va decidir presentar aquesta proposició de llei després del “l’escàndol” que al seu parer van suposar les revelacions de Corinna Zu Sayn Wittgenstein sobre el que consideren “presumptes activitats de corrupció i blanqueig de capitals” del rei emèrit.

Però la mesa del Congrés, amb els vots de PP, PSOE i Ciutadans, va vetar la seua tramitació acollint-se a la seua doctrina tradicional que la Constitució protegeix la inviolabilitat del rei i que la monarquia no és objecte de control parlamentari.

La proposició de llei de Compromís planteja desenvolupar l’article 65.1 de la Constitució espanyola, que estableix que el rei “distribueix lliurement” l’assignació que tots els anys rep per la via dels pressupostos generals de l’estat per “al manteniment de la seua família i casa”.

També et pot interessar

stats