Compromís planteja que el Congrés investigue les presumptes irregularitats que s'atribueixen a Joan Carles I

Baldoví té previst registrar la petició dijous.

El rei emèrit Joan Carles I en una imatge d'arxiu al costa de Corinna zu Sayn Wittgenstein.
El rei emèrit Joan Carles I en una imatge d'arxiu al costa de Corinna zu Sayn Wittgenstein.

Compromís vol que el Congrés cree una comissió d'investigació en el Congrés relativa a les "presumptes irregularitats comeses" pel rei emèrit, Joan Carles I, amb l'objectiu que, si escau, es determinen "les consegüents responsabilitats civils, ètiques i polítiques".

"Volem que, per salut democràtica, i de la mateixa institució, s'investigue i es determine quin ha sigut el comportament de l'anterior cap d'estat", ha explicat el diputat de Compromís, Joan Baldoví.

El diputat té previst registrar la seua petició aquest dijous però tot apunta que la Mesa del Congrés frenarà la tramitació, com ha fet amb anteriors peticions relatives a l'exigència de responsabilitats de qui ha sigut cap d'estat, amb l'argument que el Congrés no pot controlar les seues actuacions.

Compromís ha decidit insistir que s'investiguen les activitats del pare de Felip VI després que el jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García Castellón, sol·licitara, en una comissió rogatòria a les autoritats suïsses totes les indagacions que la justícia d'aquell país ha fet des de 2018 sobre els presumptes testaferros de l'exmonarca.

El mes de febrer passat el diari britànic The Daily Telegraph va publicar que Álvaro d'Orleans-Borbó, suposat testaferro del rei emèrit, va cobrar una comissió de 50 milions per exercir com a mediador en la venda del Banc Saragossà a Barclays en 2003. Després, en una entrevista amb El País, va negar ser el testaferro de l'excap d'estat encara que va admetre haver-li pagat "molts vols privats".

Després de totes aquestes revelacions, Compromís aspira a aconseguir que el Congrés indague sobre si el pare de Felip VI "ha participat en activitats econòmiques que no li reconeix la Constitució", com la "l'adjudicació de contractes" a canvi de "comissions que no hauria d'haver rebut".

També et pot interessar

stats