Més Compromís necessita més del doble de vots que Vox per al seu diputat a la Comunitat Valenciana

A Espanya, Terol Existeix obté un escó amb només 19.696 suports, mentre que Més País requereix 167.253 sufragis per diputat.

El cost en vots per diputat a la Comunitat Valenciana
El cost en vots per diputat a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

La coalició de Més Compromís, l’aliança entre Compromís i Més País, és al partit que més vots ha necessitat a la Comunitat Valenciana per a obtindre un diputat, 175.092 vots. Al grup liderat per Joan Baldoví aconseguir el seu escó li ha costat més del doble de vots que a Vox, a qui cada diputat li ha suposat 66.717 vots. El partit d’ultradreta és el grup més beneficiat a la Comunitat Valenciana per les característiques de la llei D’Hondt.

Al PSPV-PSOE cadascun dels seus deu diputats li ha suposat 69.759 vots i al PP, 72.890. Ciutadans és la segona força que més suports ha necessitat per diputat a la Comunitat Valenciana, un total de 97.687. Unides Podem ha necessitat 84.442 vots per cadascun dels seus quatre escons.

En l’àmbit estatal, també Més País és el més perjudicat pel sistema de repartiment dels diputats a través de la llei D’Hondt, que beneficia els partits que concentren el vot en cada circumscripció provincial i perjudica aquells amb el vot dispers. 

A Més País cada diputat li costa huit vegades més que a Terol Existeix

Cadascun dels escons que ha obtingut la formació liderada per Íñigo Errejón li ha suposat 167.253 vots, huit vegades més que a Terol Existeix, que ha aconseguit el seu diputat i entrar per primera vegada en el Congrés amb només 19.696 paperetes. Ciutadans és la segona formació per darrere de Més País que més vots ha necessitat per a aconseguir cada uns dels seus deu escons, un total de 163.754.

Aquest sistema també ha beneficiat Navarra Suma, que només ha necessitat 49.224 vots per cadascun dels seus dos escons. El mateix ocorre, per exemple, al País Basc, amb el PNB i EHBildu, partits als quals cada diputat els ha suposat únicament 53.918 i 55.304 paperetes, respectivament.

El sistema electoral espanyol està dissenyat per a afavorir als partits majoritaris, ja que el mètode D’Hont assigna els escons a les mitjanes més altes. D’aquesta manera al PSOE, que és el partit més votat, cadascun dels seus 120 escons li ha costat 56.275 vots i al PP, 57.044. A Vox, tercera força, el diputat li suposa 70.001 vots i a Unides Podem, com a quarta força, més esforç, un tota de 88.491 vots.

També et pot interessar

stats