Compromís es mostra optimista sobre el suport a Sánchez

Baldoví condiciona el suport al candidat socialista al nou model de finançament autonòmic o les iniciatives per a l’agricultura.

Joan Baldoví saluda el rei abans de començar la reunió d’aquest matí
Joan Baldoví saluda el rei abans de començar la reunió d’aquest matí / À Punt Mèdia

Compromís plantejarà una “contraproposta” al PSOE a partir dels suggeriments que li han plantejat els socialistes. Segons ha revelat el diputat de Compromís, Joan Baldoví, després de reunir-se amb el rei en el marc de les rondes de consultes, els socialistes li han fet arribar un document amb una proposta d’acord que busca el suport de la formació valencianista per a la investidura de Sánchez.

El diputat valencià s'ha mostrat optimista sobre la possibilitat que Compromís done suport a la candidatura de Sánchez. “Anem pel bon camí”, ha indicat. Baldoví ha subratllat que el seu partit sempre ha dit que volia ser part de la solució i fa quinze dies va presentar al PSOE un document en què proposava un acord que permeta el suport a Sánchez.

"L’estem analitzant i farem una contraproposta", ha avançat. No obstant això, des de Compromís desitgen que es concreten alguns dels punts enviats pel PSOE, com ara el nou finançament autonòmic, el sistema de dependència, l'impacte de l'acord entre la Unió Europea i Mercosur en l'agricultura valenciana o diverses infraestructures.

Baldoví defén unir 16 diputats

per a propiciar un Grup Mixt més operatiu

D’altra banda, Baldoví ha defés la unió de 16 parlamentaris de formacions minoritàries per a propiciar un Grup Mixt més operatiu sense que es vulnere el reglament. Entre aquests no estarien, per diferents motius, els representants d'UPN, Fòrum Astúries i la CUP.

Dos dies abans que al Congrés es tanque el termini d'inscripció dels grups parlamentaris, Baldoví ha explicat la seua aposta per a aconseguir una divisió en dos de l'hipotètic Grup Mixt de la nova legislatura. Aquest podria estar format per 21 parlamentaris d'una desena d'agrupacions polítiques diferents.

Per a Baldoví, aquest model s'ajusta al reglament de la Cambra i consisteix en la unió de 15 o més diputats, en concret 16.

Terol Existeix demana un grup parlamentari

El diputat de Terol Existeix, Tomás Guitarte, ha vinculat el seu possible suport a la investidura de Sánchez a la formació d'un grup parlamentari al Congrés amb Coalició Canària, Navarra Suma i el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), una possibilitat que depén de la flexibilitat de la Mesa. Guitarte ha explicat que encara que no és una condició "determinant", el fet que la seua formació es puga integrar en aquest grup seria "molt important" per a ells.

El diputat de l'agrupació d'electors ha deixat clar al rei, en tot cas, que la seua posició de cara a la investidura és no bloquejar la formació de govern; "Per a nosaltres no quedarà, perquè hi haja un govern", ha emfatitzat. És a dir, que Terol Existeix està disposat a "garantir la governabilitat" a partir del candidat que recapte més suport per a la investidura.

També et pot interessar

stats