Compromís exigeix un calendari concret i el PP menysprea la reunió entre Puig i Sánchez

Ciutadans qualifica de “positiu” el compromís adquirit, però insta Puig a continuar reivindicant un nou model de finançament.

Pedro Sánchez i Ximo Puig, conversen durant la reunió que han mantingut en el Palau de la Moncloa
Pedro Sánchez i Ximo Puig, conversen durant la reunió que han mantingut en el Palau de la Moncloa / J.J. Guillén (Efe)

La reunió mantinguda entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest dimecres a La Moncloa, ha desencadenat reaccions dels principals partits valencians.

Compromís exigeix un calendari concret 

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha valorat els nous compromisos de l'executiu central amb la Comunitat Valenciana, però ha recordat que els vots de Compromís seran “imprescindibles” per a aprovar els pròxims pressupostos generals de l'Estat (PGE), “i encara no els té”. “Ja coneixem el que ha promés Sánchez, ara és el moment que Compromís comence a negociar”, ha dit.

Baldoví ha afirmat que Compromís actuarà “amb total coherència” amb el govern del Botànic i amb l'última moció aprovada sobre finançament. Ha recordat que en aquesta s'exigia al govern central que els PGE contemplaren mesures de suficiència i inversions per damunt de l'11% per a compensar el dèficit; l'ampliació del dèficit; un dèficit asimètric perquè consideren que el territori valencià és una “anormalitat”, i la compensació del deute històric entre 2002 i 2018, que es xifra per damunt dels 21.000 milions d'euros.

El portaveu de Compromís ha explicat que “faran valdre els seus quatre vots” i ha avançat que demanaran “un calendari concret perquè el nou sistema de finançament siga una realitat en 2020”. Així mateix, exigiran “un model de transició que compense la diferències entre comunitats autònomes”, fins que s'aprove un model just de finançament.

El PP creu que la reunió només ha servit per a “fer-se la foto”

El portaveu d'Economia del Grup Popular, Rubén Ibáñez, ha assenyalat que “comprometre's amb uns pressupostos ficticis, quan tens 84 diputats i no tens clar com traure avant els comptes, és només guanyar temps per a tapar la traïció als valencians”.

“L'única realitat amb què torna Puig sota el braç és que Sánchez mai canviarà el model d’infrafinançament dels valencians, i a canvi negocia amb uns pressupostos que són ciència-ficció”. Segons Ibáñez, la reunió ha sigut per a “fer-se la foto, però no avançar en res”. 

Ciutadans reclama la reforma del sistema de finançament

La portaveu de Ciutadans a les Corts, Mari Carmen Sánchez, ha qualificat de “positiu” el compromís de Sánchez, però ha instat Puig a continuar reivindicant un nou model de finançament autonòmic.

“Està molt bé que el govern reconega la discriminació en inversions que pateixen els valencians, però precisament per açò es fa més necessari que mai un nou sistema de finançament”, ha afegit.

La síndica de Ciutadans ha lamentat que el PSOE haja renunciat pràcticament a dur a terme una reforma profunda del model aquesta legislatura. Així mateix, ha assegurat que Puig “ha rebaixat notablement el to enfront del govern espanyol en una de les reivindicacions històriques dels valencians”.

Podem espera que l'acord es concrete en els PGE del 2019

El síndic de Podem en les Corts, Antonio Estañ, espera que els anuncis es concreten en els pressupostos generals de l'estat del 2019.

Així mateix Estañ ha lamentat, segons diu, que "Puig no haja aconseguit la paraula de Sánchez per a escometre enguany la reforma del sistema de finançament que done una solució al deute històric acumulat".

Estañ ha subratllat que la reforma del sistema està "pendent des del 2014 i és una necessitat d'extrema urgència per a les comunitats més afectades per l'opacitat i l'arbitrarietat del model vigent".

També et pot interessar

stats