Compromís exigeix a Barcala que li torne el carrer a Francisca Aguirre després d’“arrabassar-li’l”

Amb el canvi de govern al consistori, el PP va decidir canviar el nom de la poeta pel de l’humorista gràfic Forges.

Compromís exigeix a Barcala que li torne el carrer a Francisca Aguirre després d’“arrabassar-li’l”
Compromís exigeix a Barcala que li torne el carrer a Francisca Aguirre després d’“arrabassar-li’l”

L'alacantina Francisca Aguirre ha guanyat aquest any el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles i l'Alta Distinció al Mèrit Cultural. Tot i comptar amb una carrera literària reconeguda pel Ministeri de Cultura i per la Generalitat, el seu nom sols ha figurat al mapa d’Alacant pocs mesos.

L’anterior govern d’Alacant del tripartit d’esquerres, a finals de l’any 2016, va aprovar la retirada de 47 carrers amb denominacions franquistes en l’aplicació de la llei de memòria històrica. El Partit Popular va presentar un recurs contra el procediment administratiu que va paralitzar les substitucions.

Finalment, aquest juliol, amb el Partit Popular en l’alcaldia, es va aprovar una nova tanda de canvis en l’acord de la junta de govern municipal amb un nou catàleg de noms dels carrers.

En tot aquest procés, l’anterior govern municipal havia proposat canviar el nom del carrer del Tinent Robles pel de la poeta Francisca Aguirre. Però, amb la paralització i l’entrada al consistori del Partit Popular, es va decidir substituir el nom de l’alacantina pel de l’humorista gràfic Forges.

El grup municipal de Compromís a l'ajuntament ha demanat a l'alcalde, Luis Barcala, que "rectifique el seu error" i "gran injustícia" i retorne a Francisca Aguirre el carrer que li van concedir.

L’exedil de Memòria Històrica, Maria José Espuch, ha subratllat que el paper de la Comissió d'Aplicació de la llei tenia com a objectiu eradicar els noms franquistes dels carrers i "donar visibilitat a dones com Francisca Aguirre per a feminitzar la llista de carrers".

"Va arribar a tindre la placa posada i el PP li la va arrabassar. Que ho explique ara el senyor Barcala. Francisca Aguirre mereix un espai a Alacant i així ho demanarem en el ple del mes de novembre", ha anunciat Espuch.

També et pot interessar

stats