Compromís i Podem demanen al PSPV que l'ajust pressupostari siga consensuat

La falta de finançament per la interinitat del govern central obliga el Consell a retallar vora 500 milions fins al final d'any.

VÍDEO | Compromís i Podem demanen al PSPV que l\'ajust pressupostari siga consensuat

El debat sobre la falta de finançament de les comunitats autònomes s'ha colat aquest dimecres en les Corts, en la primera reunió de la junta de síndics després de les vacances d'estiu. La situació deriva del fet que el govern d'Espanya en funcions no pot aprovar els pressupostos de l'Estat ni traspassar avançaments a compte del finançament de les autonomies.

Aquesta interinitat li costa 1.800 milions d'euros a la Comunitat Valenciana i obliga el Consell a retallar vora 500 milions d'ací a final d'any. Compromís i Podem, socis del PSPV, li han reclamat que l'ajust siga consensuat: "Tot i que la Conselleria d'Hisenda és titularitat del PSPV és un tema suficientment important perquè siga debatut i consensuat per tot el govern del Botànic", ha dit la síndica d'Unides Podem, Naiara Davó.

El diputat del Grup Popular, Miguel Barrachina, ha exigit al Consell que concrete quants diners retallarà del pressupost d'enguany i fins que acabe el 2019. Per la seua part, el síndic de Ciutadans, Toni Cantó, ha afirmat que el Consell retallarà on les valencianes i els valencians "no ho mereixen", com ara Sanitat o Educació, ha dit.

Mentrestant, la síndica adjunta del Grup Socialista, Carmen Martínez, ha justificat que la Diputació Permanent del Senat decidira dimarts la no compareixença de la ministra d'Hisenda en funcions, en un ple extraordinari, per a explicar la falta de finançament. Indica que "no s'ha seguit el joc del PP, que feia una proposta per a buscar rèdit electoral i titulars de premsa, quan en dues legislatures no ha mogut un dit per a canviar aquest finançament".

També et pot interessar

stats