Compromís demana retirar el bust del rei Joan Carles de l’Ajuntament d’Alacant, però el govern municipal ho descarta

L'Ajuntament afirma que és una decisió “temerària”, que suposa “trencar amb la presumpció d’innocència”.

Els regidors de Compromís, Natxo Bellido i Rafa Mas, davant del bust del Saló Blau de l'Ajuntament d'Alacant, que la formació ha demanat retirar
Els regidors de Compromís, Natxo Bellido i Rafa Mas, davant del bust del Saló Blau de l'Ajuntament d'Alacant, que la formació ha demanat retirar / Europa Press

“No hi ha motius” perquè el bust del rei emèrit, Joan Carles I, continue estant al Saló Blau de l’Ajuntament d’Alacant, després de les informacions que estan eixint a l’opinió pública en els últims dies i que vinculen el monarca amb suposades comissions il·legals de l’AVE a l’Aràbia Saudita.

Per aquesta raó, la retirada del bust serà un dels assumptes que es plantejarà en el pròxim ple, a proposta de Compromís, que ho proposarà com a prec o declaració institucional. "Estem coneixent qüestions de la seua època com a monarca que provoquen en l'opinió pública intranquil·litat i preocupació, i un fet tan perillós com és la desafecció cap a la democràcia", ha afirmat el regidor de Compromís, Natxo Bellido, que ha comparegut amb Rafa Mas aquest dimarts.

La proposta de Compromís ja ha tingut resposta per part de l’equip de govern. El portaveu adjunt del govern a la ciutat, Manuel Villar, creu que la retirada del bust del rei emèrit és "temerària" perquè suposa "trencar amb la presumpció d'innocència".

Des de Compromís, justifiquen la petició en el fet que, basant-se en el reglament orgànic del ple (ROP), "no té sentit que el bust del rei emèrit estiga en el Saló Blau, perquè el que diu el ROP es compleix amb la fotografia de l'actual rei Felip en el saló de sessions". Per aquesta raó, consideren que no té "cap sentit aquesta figura".

Respecte a aquest fet, Villar ha subratllat: "Si consideren que forçant el ROP poden aconseguir alguna cosa que els done un titular, dic el mateix: mentre que no hi haja una sentència, qualsevol persona és innocent amb independència dels indicis que hi puguen haver".

Diversos municipis valencians, com la Vila Joiosa o Pedreguer, han retirat el nom del monarca dels carrers als quals donava nom.

També et pot interessar

stats