Compromís condiciona el suport a Sánchez a la negociació dels fons per a les autonomies

La coalició planteja tres condicions per a donar suport a les iniciatives del govern espanyol, entre les quals la pròrroga de l'estat d'alarma.

Imatge de portada: Joan Baldoví, al Congrés

El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha confirmat que, ara per ara, el govern espanyol no té el suport de la coalició valencianista per a tirar avant la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma i avisa que no canviaran d’idea fins que no hi haja una negociació sobre els fons per a les autonomies. Baldoví ha comparegut en roda de premsa al Congrés per a tornar a mostrar el malestar de la seua formació després de l’enganxada verbal amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, qui dimecres va dir que Compromís “inventa problemes que no existeixen” amb el finançament autonòmic. També s'ha mostrat molest perquè la relació del partit valencianista amb el PSOE i amb Unides Podem "ha canviat" i considera "decebedor" que el líder de la formació morada, Pablo Iglesias, aplaudira la intervenció de Montero. "No m'ho esperava", ha confessat.

Baldoví ha argumentat que les diferències de finançament entre autonomies són de fins al 30% (i fins al 70% si es considera el règim foral) i ha lamentat que, a pesar d’haver sigut un “soci lleial”, no ha rebut reciprocitat del govern de Sánchez. A més, ha avisat que la postura de la formació valencianista va més enllà de no votar a favor de la petició de mantindre l’estat d’alarma: “Va sobre el suport al govern”, ha dit. “Alguns no estem en les mateixes condicions per a afrontar l’epidèmia”, ha advertit Baldoví, que també ha criticat la distribució de fons en aquesta crisi perquè, segons sosté, està perpetuant la discriminació financera que pateix la Comunitat Valenciana.

El diputat ha explicat que la comissió de càrrecs de Compromís va acordar el dimecres “per unanimitat” que no votarà a favor de les propostes del govern espanyol si no comença una negociació basant-se en tres propostes. El primer punt comporta una negociació sobre els criteris de repartiment dels fons per a lluitar contra el coronavirus que “tinga en compte el punt de partida de cada autonomia i la població”. Un segon punt és que hi haja mecanismes per a cogovernar i, en aquest sentit, Baldoví ha reclamat que es torne a les autonomies les competències perquè són les que millor en coneixen la realitat. La tercera condició és que l’ingrés mínim, que està previst que s’aprove al juny, no comporte una duplicitat en aquelles autonomies que, com la valenciana, ja estan aplicant aquesta mesura. Baldoví creu que l’executiu ha de transferir els fons que corresponguen a aquestes autonomies.

Bonig, a favor de les declaracions de Baldoví

El PP de la Comunitat Valenciana s’ha sumat aquest dijous a les crítiques de Compromís. La presidenta dels populars valencians, Isabel Bonig, ha traslladat al diputat el seu suport davant de la crisi oberta amb la ministra d’Hisenda. Bonig considera també “inacceptable” el to que va emprar Montero al Congrés.

Soler diu que Montero és conscient de l’infrafinançament

Per la seua banda, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha afirmat que Montero és “molt conscient” de l’infrafinançament de la Comunitat Valenciana. A més, creu que en el debat polític arran de la seua resposta a Compromís hi ha hagut una “confusió conceptual”, perquè no es referia al sistema de finançament, sinó al fons de 16.000 milions perquè les autonomies facen front a les despeses derivades de la crisi del coronavirus.

També et pot interessar

stats