Compromís condiciona el suport als pressupostos al fet que es respecte l'acord d'investidura

Joan Baldoví reclama uns comptes socials que incloguen els pactes en finançament i inversió a la Comunitat Valenciana.

El diputat de Més Compromís Joan Baldoví en una intervenció recent al Congrés
El diputat de Més Compromís Joan Baldoví en una intervenció recent al Congrés / Europa Press

El grup Compromís condiciona el suport als pressupostos generals de l'Estat al fet que "siguen socials" i alhora complisquen els acords que portaren la formació a votar sí a la investidura de Pedro Sánchez.

Així ho ha manifestat el líder de la formació al Congrés, Joan Baldoví, després de reunir-se amb el president del govern per via telemàtica amb els representants del Grup Parlamentari Plural (JxCat, Més País-Equo, Compromís i BNG), en el qual s'integra la formació valencianista.

Baldoví ha explicat que "un moment on existeix una emergència social aquests pressupostos, evidentment, han de ser socials". I que al mateix temps han de reflectir els pactes de la formació per a l'acord d'investidura. És a dir, "la presentació d'un nou model de finançament autonòmic, el compliment de la llei de dependència i inversions segons el pes específic de les comunitats autònomes", en paraules del diputat.

"Si el govern [espanyol] compleix, Compromís complirà, per damunt de vetos i de qui vote o deixe de votar els pressupostos", ha explicat Joan Baldoví als micròfons d'À Punt.

El company en el grup parlamentari i líder de la formació Més País, Íñigo Errejón, ha advertit que els seus vots "seran decisius i no eixiran debades" i ha reclamat a Pedro Sánchez "que manifeste quines són les seues intencions". Errejón exigeix "que els compromisos progressistes es traduïsquen en accions" a través dels pressupostos, perquè fins ara el govern ha fet "molt de soroll per a no res" en polítiques socials.

Pedro Sánchez també s'ha reunit aquesta vesprada, per via telemàtica, amb representants de Bildu i el Grup Mixt (UPN, CC-NC, CUP, Fòrum Astúries, PRC i Terol Existeix). La portaveu parlamentària de Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua, s'ha reunit durant tres quarts d'hora amb el cap de l'executiu. Aizpurua ha definit la trobada com un "intercanvi d'impressions" en un "to cordial i respectuós" i ha explicat que, com a resultat, s'han emplaçat a "continuar dialogant en les pròximes setmanes" sobre els pressupostos i la gestió del coronavirus.

El suport d'ERC, incompatible amb el de Cs

Aquest matí ha sigut el torn d'ERC i el PNB. Des d'Esquerra Gabriel Rufián ha arrancat el compromís al president del govern espanyol de reprendre la taula de diàleg per a abordar el conflicte a Catalunya, la qual previsiblement es reunirà a mitjan setembre, tot i que la decisió final depén de la Generalitat de Catalunya.

No obstant això, ERC no ha arribat a un principi d'acord per als pressupostos. Gabriel Rufián ha apuntat a la incompatibilitat d'Esquerra Republicana de Catalunya i Ciutadans en un mateix projecte de pressupostos. Des d'Esquerra es reclamen uns comptes públics orientats a polítiques socials -i per tant, presumiblement expansius en la despesa pública- mentre Inés Arrimadas va anunciar aquest dimecres que negociarà per a aconseguir uns pressupostos "moderats".

"És fals i fal·laç, per molt bé que sone, que no tenen ideologia. Un pressupost té ideologia, de fet és el principal projecte polític no només d'un partit, sinó d'un govern", ha dit el diputat d'ERC.

El PNB recomana repetir els suports de la investidura

Per la seua banda el PNB ha anunciat que dialogarà amb el govern espanyol per a aprovar els nous pressupostos que reactiven l'economia després de la pandèmia del coronavirus. Aitor Esteban ha traslladat a Pedro Sánchez que allò "lògic i coherent" seria que el cap de l'executiu compte amb la majoria que va propiciar la investidura per a aprovar els comptes.

També et pot interessar

stats