Més Compromís acosta postures amb els partits minoritaris amb què formarà grup parlamentari

El diputat Joan Baldoví aspira a formar un grup amb JxCat i el BNG, després de la pròrroga que els ha donat la Mesa del Congrés.

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, en una roda de premsa oferida aquesta setmana
El diputat de Compromís, Joan Baldoví, en una roda de premsa oferida aquesta setmana / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

Els representants dels nou partits minoritaris que han aconseguit representació al Congrés, entre ells Compromís, perfilen aquest dijous els detalls per a registrar-se com a grup parlamentari propi i constituir un Grup Mixt més reduït i operatiu. El termini per a constituir-se s’ha perllongat després que la Mesa del Congrés rebutjara les dues sol·licituds que li van plantejar la passada setmana.

Una d’aquestes propostes era en la que anava a integrar-se el diputat electe per València de Més Compromís, aliat de Més País-Equo, Joan Baldoví, juntament amb Junts per Catalunya (JxCat) i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG). La segona petició per a constituir grup propi era la d’Espanya Plural, que formaven Coalició Canària (CC), el Partit Regionalista de Cantàbria, Terol Existeix i Unió del Poble Navarrés (UPN).

Finalment, es constituirà un grup amb JxCat, Més País-Equo, Compromís, BNG, Coalició Canària (CC), Nova Canàries (NC), Partit Regionalista Cantàbria (PRC) i Terol Existeix.

La solució per la qual s’han decantat els diputats de la majoria d'aquestes organitzacions consisteix en la unió de 16 parlamentaris, i per tant, en l'exclusió de cinc. Aquests cinc són els dos de la CUP, els dos d'UPN i el de Fòrum Astúries.

Com va explicar Joan Baldoví, són les formacions que o bé no volen incorporar-se a cap proposta (CUP), o bé no poden formar part de cap en anar a les passades eleccions en coalició amb altres (UPN va concórrer a Navarra amb el PP i Cs i Fòrum Astúries, amb el PP al Principat).

També et pot interessar

stats