La composició del govern de coalició de Sánchez

La ministra d'Afers Estrangers serà Arancha González Laya, Salvador Illa encapçalarà Sanitat i José Luis Escrivá, Seguretat Social.

VÍDEO | La composició del govern de coalició de Sánchez

Ja es coneixen tots els noms i les carteres del nou govern de coalició presidit per Pedro Sánchez. Els ministres Fernando Grande-Marlaska, Reyes Maroto i José Luis Ábalos continuaran dins de l'executiu, segons s'ha conegut aquest divendres.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, continuaran al capdavant de les seues respectives carteres. Per la seua part, José Luis Ábalos seguirà en el govern de Pedro Sánchez com a ministre, si bé la cartera de Foment canvia de nom i passa a denominar-se Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, segons han informat fonts socialistes.

Els noms dels ministres van començar a confirmar-se de manera oficial aquest dijous. La ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, i el ministre de Ciència, Pedro Duque, mantindran els seus càrrecs en el pròxim executiu, tot i que aquest últim perdrà les competències en Universitats, que arreplega el sociòleg Manuel Castells en representació d'Unides Podem.

María Jesús Montero, fins ara ministra d'Hisenda, també mantindrà la cartera i, a més, serà portaveu de l'executiu, en substitució d'Isabel Celaá. L'actual ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, i el titular de Cultura, José Guirao, no continuaran en el govern.

El valencià José Manuel Rodríguez Uribes serà el nou ministre de Cultura. L'actual portaveu adjunt del Partit Socialista es va llicenciar en dret a la Universitat de València i va exercir com a delegat del Govern en la Comunitat de Madrid des de 2018 i 2019. Durant la legislatura de 2006 i 2011, Uribe va ocupar el càrrec de director general de Suport a les Víctimes del Terrorisme.  

El magistrat de dret Juan Carlos Campo Moreno sustitueix a Dolores Delgado al capdavant del ministeri de Justícia i la cartera de Política Territorial l'ocuparà la consellera d'Economia, Coneixement i Ús del Govern de Canàries, la socialista Carolina Darias.

Moncloa també ha fet oficial la resta de nomenaments dels ministres d'Unides Podem. A més de Manuel Castells estaran Irene Montero en Igualtat; Yolanda Díaz en Treball; i Alberto Garzón en Consum.

Quatre vicepresidències

Sánchez comptarà amb quatre vicepresidències: Carmen Calvo (Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria); Pablo Iglesias (Drets Socials i Agenda 2030); Nadia Calviño (Economia i Transformació Digital) i Teresa Ribera (Transició Ecològica i Repte Demogràfic).

Nous ministeris

D'altra banda, fonts de la Moncloa també han avançat aquest divendres que el futur executiu de Pedro Sánchez comptarà amb dos nous ministeris: els d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació; i el de Seguretat Social, Inclusió i Migracions.

També et pot interessar

stats