La comissió del Pacte de Toledo acordarà vincular les pensions a l'IPC

La reunió pretén tancar la recomanació pactada sobre el manteniment del poder adquisitiu dels pensionistes.

La reunió pretén tancar la recomanació pactada sobre el manteniment del poder adquisitiu dels pensionistes
La reunió pretén tancar la recomanació pactada sobre el manteniment del poder adquisitiu dels pensionistes

La comissió d'avaluació i seguiment dels acords del Pacte de Toledo ha convocat aquest dimecres al Congrés una reunió per a tancar la recomanació pactada sobre el manteniment del poder adquisitiu de les pensions i la seua revaloració sobre la base de l'IPC, una expressió desaconsellada per la Reial Acadèmia Espanyola que ha servit per a posar d'acord els partits.

Encara que els grups van tancar aquest acord fa dues setmanes, el text de la recomanació encara no s’havia portat de manera oficial a la comissió que presideix la diputada popular Celia Villalobos. 

En tot cas, el text no se sotmetrà a votació dels grups, ja que les votacions únicament es produeixen una vegada es tanquen totes les recomanacions. 

Pujada de les pensions “sobre la base de l'IPC real”

L'acord establia que la pujada anual de les pensions es fera “sobre la base de l'IPC real” i subratlla que “ha de ser diferenciada de qualsevol altra acció de millora encaminada no a conservar, sinó a augmentar aquest poder adquisitiu”.

En aquest sentit, no esmenta cap dels elements addicionals que estudiava el pacte, tals com l'evolució de l'economia, els salaris ni la productivitat, a tindre en compte a més de l'evolució dels preus. A més, el redactat únicament esmenta pujades de pensions diferenciades per a “augmentar” el poder adquisitiu.

Aquestes millores per damunt de l'IPC serien sufragades “amb càrrec a altres recursos financers, amb ple respecte als diferents models de finançament existents en l'Estat”, ja que el Pacte de Toledo estableix que la Seguretat Social únicament cobrisca la revaloració per a mantindre el poder adquisitiu.

La comissió considera que la sostenibilitat del sistema exigeix que només es financen amb càrrec als recursos de la Seguretat Social les despeses corresponents a l'estricte manteniment del poder adquisitiu de les pensions.

Una crítica a la falta de consens en l'Índex de Revalorització de les Pensions vigent 

 

La comissió fa una crítica a l'actual sistema de revaloració ja que estableix que “el vigent Índex de Revalorització de les Pensions (IRP) no gaudeix del suficient consens polític i social”.

Aquest índex, aprovat el 2013 pel govern de Mariano Rajoy, no va comptar amb el Pacte de Toledo, per la qual cosa en la seua revisió de la recomanació, la comissió ha inclòs un paràgraf dedicat al paper que haurà de tindre la mateixa comissió quan el govern interprete les recomanacions. 

També et pot interessar

stats