La comissió que investiga el finançament electoral del PSPV i el Bloc debat quin pla de treball seguirà

Entre els noms proposats per a comparéixer destaquen Ximo Puig, Mónica Oltra, José Luis Ábalos, José Luis Rodríguez Zapatero i Enric Morera.

Puig i Oltra, en la segona jornada del debat de política general
Puig i Oltra, en la segona jornada del debat de política general / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

La comissió parlamentària d’investigació del finançament electoral del PSPV i el Bloc entre el 2007 i el 2008 es reuneix aquest dijous per debatre els plans de treball presentats pels grups parlamentaris.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, l'expresident de l’executiu espanyol José Luis Rodríguez Zapatero i el president de les Corts, Enric Morera, són alguns noms proposats per a comparéixer en la comissió.

El PP, Podem i Ciutadans han presentat els respectius plans de treball a la comissió que investigarà el finançament del PSPV-PSOE i el Bloc el 2007 i el 2008, i la relació de l'empresa Crespo Gomar amb les administracions públiques.

El pla de treball del PP planteja que hi compareguen Puig, Oltra, Morera, les exministres Cristina Narbona, Beatriz Corredor i Leire Pajín, l’exdirectora general de Consum Etelvina Andreu, responsables i treballadors de l'empresa Crespo Gomar i els exalcaldes socialistes de Gandia, José Manuel Orengo i Josefa Frau. A més, el PP vol que hi compareguen també els comptables i tresorers del PSPV i del Bloc del 2005 al 2008; el responsable de la campanya electoral del Bloc el 2007, Lluís Miquel Campos; l’excoordinadora d'EU Glòria Marcos; l'expresident del Bloc, Pere Mayor i l’exresponsable socialista de finances, Josep Maria Cataluña.

Podem, que presideix aquesta comissió d’investigació, demana que hi compareguen el diputat del PP José Ciscar; l'exsecretari general del PSPV, Joan Ignasi Pla; l’exalcaldesa d'Alacant, Sonia Castedo; l'empresari Enrique Ortiz i l’exalcalde de Gandia, Arturo Torró. També demana que acudisquen a les Corts l'administrador de Lubasa, Luis Batalla, i els exalcaldes de Benidorm, Agustín Navarro i Manuel Pérez Fenoll, i coincideix a demanar les compareixences de Morera, Pere Mayor, Narbona, Orengo, Andreu i Cataluña.

Ciutadans hi afig els noms de l'expresident Zapatero, el ministre Ábalos, l'exministre Bernat Soria i la diputada de Compromís Mireia Mollà.

Entre la documentació que proposen sol·licitar, figuren els comptes anuals i les factures electorals de tots dos partits en el període investigat, contractes d'adjudicació al grup Crespo Gomar amb els ministeris de Medi ambient, Habitatge i Sanitat entre el 2007 i el 2011, i els pagaments de la Generalitat a diferents empreses entre el 2004 i el 2015.

També et pot interessar

stats