La Comissió Europea descarta que les importacions de cítrics de Sud-àfrica hagen “pertorbat” el sector

Carolina Punset alerta: “o es modifica el període d'introducció de cítrics de Sud-àfrica o aquest desastre es repetirà tots els anys”.

La Comissió Europea descarta que les importacions de cítrics de Sud-àfrica hagen “pertorbat” el sector
La Comissió Europea descarta que les importacions de cítrics de Sud-àfrica hagen “pertorbat” el sector

La comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, ha afirmat que les xifres amb què compta la Comissió Europea (CE) no permeten concloure que les importacions de cítrics procedents de Sud-àfrica “hagen pertorbat el sector de la producció de cítrics de la Unió Europea”.

Malmström ha respost així a una pregunta parlamentària a l'eurodiputada Carolina Punset sobre una possible activació de mesures per a pal·liar els efectes de l'entrada de cítrics de Sud-àfrica.

La comissària ha assenyalat que l'inici de l'última campanya de cítrics en el sud d'Europa ha sigut “fluix” per una sèrie de raons no relacionades amb les importacions.

Entre aquestes raons ha destacat els retards en la collita primerenca de fruita i l’abundància de fruita de xicoteta grandària a causa de la prolongada calor estival i la baixa demanda en gran part d'Europa a causa del temps calorós a principis de tardor.

Així mateix, també ha culpat les fortes precipitacions i inundacions, els problemes fitosanitaris en determinades regions productores i els bloquejos a la frontera francesa.

Respecte a l'Acord d'Associació Econòmica entre la UE i sis països de la Comunitat per al Desenvolupament de l'Àfrica Meridional, la comissària ha subratllat que “és un acord equilibrat tant per als operadors econòmics de la UE com per als dels països de la SADC pertinents”.

A més, Malmström Ha assegurat que la Comissió Europea “està aplicant els seus requisits sanitaris i fitosanitaris vigents a les importacions de cítrics procedents de Sud-àfrica”. En qualsevol cas, ha remarcat que la CE “segueix de prop les importacions de cítrics procedents de Sud-àfrica i continuarà fent-ho per a comprovar si es compleixen les condicions per a posar en marxa mesures de salvaguarda”.

Punset critica “el menyspreu” als agricultors valencians

Per la seua banda, Punset ha criticat que la comissària mostra “total menyspreu i desconeixement del sector de cítrics o no veu cap greuge per als agricultors valencians en l'acord amb els països de l'Àfrica meridional”. “O el que és pitjor, estan seguint una estratègia per a afavorir el comerç de països com Holanda en perjudici dels productors valencians”, ha advertit.

De fet, ha assegurat que la CE “liquida els agricultors valencians” i ha alertat: “o es modifica el període d'introducció de cítrics de Sud-àfrica o aquest desastre es repetirà tots els anys”.

També et pot interessar

stats