La comissió del Congrés sobre les clavegueres de l'Estat busca un acord per a citar més compareixents

Els dos primers intents han fallat perquè Unides Podem i PSOE s’han vetat mútuament

El portaveu del PDeCat en el Congrés, Ferran Bel, en una imatge d'arxiu
El portaveu del PDeCat en el Congrés, Ferran Bel, en una imatge d'arxiu / Jesus Hellin 2022

La comissió del Congrés que investiga les operacions de les anomenades clavegueres de l'Estat durant els últims governs del PP, inclosa l'operació Catalunya, fa un nou intent aquest dimecres d'aprovar noves compareixences per al mes de juny, cosa que obligarà els grups a tancar un acord sobre els noms. Els membres de la mesa de la comissió —presidida pel portaveu del PDeCAT, Ferran Bel— i els portaveus dels grups acordaren la setmana passada que cada partit presentara noves llistes, amb un màxim de huit compareixents, que són les que es voten aquest dimecres.

Però primer cal acordar el mètode per a fer la votació: votar les llistes completes, els noms un a un o bé una llista que es conforme amb les persones que sol·liciten més formacions. El d’aquest dimecres serà el tercer intent d’acordar les persones que hi compareixeran, perquè en les dues ocasions anteriors que s’ha intentat Unides Podem i el PSOE s’han vetat mútuament i només ha tirat endavant la proposta del PNB: l'excomissari José Manuel Villarejo, que va comparéixer la setmana passada, i el que fou màxim accionista de la Banca d'Andorra, Higini Cierco.

Llistes més reduïdes

La nova llista proposada per Unides Podem manté Pablo Iglesias i els periodistes Antonio García Ferreras, Fernando Lázaro i David Jiménez (l'únic dels informadors reclamats pels morats acceptat pel PSOE en el seu moment) i més noms plantejats, entre altres, pels seus socis de govern, com ara l'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal i l'exsecretari d'Estat de Seguretat Francisco Martínez. Aquesta vegada ja no esmenten l'expresident Mariano Rajoy, desestimat pels socialistes el primer dia.

D’altra banda, el PSOE, com altres partits, insisteix en l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz; l'exdirector de la Policia Ignacio Cosidó i ex alts caps policials vinculats a la coneguda com la policia patriòtica.

Pel que fa al PNB, inclou en el nou llistat tant a Fernández Díaz com a Cosidó i també a l’excap d'Assumptes Interns Marcelino Martín Blas, al qual volen interrogar el PSOE i Bildu. Així mateix, aposten per escoltar el president de l’entitat Drets, Agustí Carles Garau, proposat també per ERC i la CUP. A més, coincideixen amb el PDeCAT i Junts en els noms de l'excap de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) José Luis Olivera i l'excap de la policia judicial José García Losada, i inclouen, com els exconvergents, a l'excap de la Policia a Catalunya Agustín Castro Abad.

També et pot interessar

stats