Comencen les negociacions per a configurar el nou Consell

Es planteja la fórmula de dotze conselleries: sis reservades al PSPV, quatre a Compromís i dues per a Unides Podem.

VÍDEO | Comencen les negociacions per a configurar el nou Consell

Amb les incògnites encara damunt de la taula, les taules negociadores afronten aquesta vesprada la configuració del nou executiu autonòmic. El PSPV, Compromís i Unides Podem tenen dues setmanes per a tancar un acord de govern, ja que el 12 de juny és el termini que han triat per al debat d'investidura del president de la Generalitat, que prendria possessió el diumenge 16 de juny.

Durant aquestes trobades, el primer que es farà és establir un calendari i crear tres taules sectorials de negociacions. “Tenim una actitud propositiva i de buscar l'acord", ha resumit en declaracions a À Punt NTC Àgueda Micó. La coportaveu de Compromís s'ha centrat a definir les polítiques amb la fórmula del repartiment, en què els partits comparteixen diverses àrees, i després “decidir quina estructura encaixa millor la pluralitat política”.

La fórmula que es planteja d'inici són dotze conselleries, sis reservades al PSPV, quatre a Compromís i les altres dues per a Unides Podem. Sobre aquesta distribució, Micó ha esquivat la pregunta i ha defensat una forma compartida "que assegure la cohesió del govern del Botànic". Sí que ha avançat la intenció de continuar liderant les àrees que estan en mans del partit, com és el cas d'Igualtat o Educació, per a continuar les polítiques iniciades en la legislatura anterior.

Un altre dels objectius d'aquesta vesprada és dissenyar una administració més àgil i amb menys burocràcia que la de la legislatura anterior. “Això haurem de corregir-ho per a tindre un marge d’actuació administrativa àgil i donar resposta als problemes de la gent”, apunta Manolo Mata, portaveu del PSPV.

Tancats a governs en mans de Ciutadans

Davant una possible aliança amb Ciutadans a l'Ajuntament i a la Diputació d'Alacant, Micó ha posat en dubte aquesta opció després de les últimes declaracions del líder Toni Cantó, que rebutja un acord "amb els nacionalistes de Compromís i els populistes de Podem". "Advoquem per governs del canvi i no ens plantegem aquesta possibilitat", ha expressat la política, a qui sembla "política ficció" cedir l'alcaldia d’Alacant, però no descarta un pacte si el PSPV la mantinguera.

També et pot interessar

stats