Comença la XIV Legislatura amb la constitució del Congrés i el Senat

Batet ha criticat l’entrada de Vox a la mesa del Congrés en fracassar el “cordó sanitari”.

Meritxell Batet entrega el vot al president de la Mesa d’Edat, el diputat Agustín Zamarrón
Meritxell Batet entrega el vot al president de la Mesa d’Edat, el diputat Agustín Zamarrón / Ballesteros (Efe)

Dues dones presidiran des d’aquest dimarts les dues cambres del Parlament, la socialista Meritxell Batet, que repeteix al capdavant del Congrés i la independent elegida en les llistes del PSOE, Pilar Llop, triada per a presidir el Senat. Ambdues han sigut elegides en segona votació, en no tindre el PSOE majoria absoluta després dels comicis del passat 10 de novembre.

Batet ha reunit 166 vots davant l’opositora Ana Pastor, del Partit Popular, qui serà la vicepresidenta segona. L’acompanyen com a vicepresidents el socialista Alfonso Rodríguez Gómez de Celis; Gloria Elizo, d’Unides Podem, i el diputat de Vox Ignacio Gil Lázaro. L’entrada del grup d’ultradreta a la Mesa del Congrés ha estat criticat per Batet, en fracassar el “cordó sanitari” que van promoure el PSOE, Unides Podem i altres forces polítiques.

La presidenta del Congrés ha promés el càrrec seguida dels membres de la mesa i la resta de diputats i diputades de la XIV Legislatura. Nombrosos diputats han afegit diferents expressions en les seues fórmules d’acatament de la Constitució, entre ells els independentistes, que han esmentat els presos polítics, o els parlamentaris de Vox, que han jurat “per Espanya”.

Vox queda fora de les secretaries del Congrés

Vox ha quedat fora en el repartiment de les quatre secretaries. Unides Podem n'ha aconseguit dues, el PSOE una i el PP també una. En total, la mesa del Congrés de la XIV Legislatura disposarà d'una clara majoria de les forces d’esquerres, ja que el PSOE tindrà tres llocs, inclosa la presidència, i Unides Podem, tres més. PP i Vox acapararan els tres llocs restants: una vicepresidència i una secretaria els populars, i una vicepresidència la formació de Santiago Abascal.

Els diputats d’Unides Podem Gerardo Pisarello i Javier Sánchez exerciran la secretaria primera i tercera, la socialista Sofía Hernanz la segona i Adolfo Suárez Illana, del PP, la quarta. El bloc de la dreta, en conseqüència, perd un representant en comparació amb la mesa de la legislatura passada, mentre que el de l’esquerra en guanya un.

Casado i Abascal es culpen mútuament

El líder del PP, Pablo Casado, i el president de Vox, Santiago Abascal, s’han culpat mútuament pel fet que el bloc de l’esquerra haja aconseguit tres secretaries en la mesa del Congrés. El primer creu que Vox ha “regalat” un representant en rebutjar la seua oferta de pacte entre els tres partits de centre dreta, mentre que el segon veu al PP com a únic responsable en regalar “inútilment” els seus vots a Ciutadans. El PP buscava que el diputat José María Espejo ocupara una d’aquestes quatre secretaries.

Composició del Senat

Pilar Llop Cuenca, del PSOE, ha sigut proclamada presidenta del Senat amb 130 vots a favor davant el candidat popular, Pío García-Escudero, qui n'ha obtingut 109. Un total de 16 diputats han emés vot nul i huit han votat en blanc. Per la seua banda, la jutgessa especialitzada en violència de gènere estarà acompanyada de Cristina Narbona com a vicepresidenta primera i García-Escudero ha aconseguit la vicepresidència segona.

També et pot interessar

stats