Comença la XIII legislatura amb la constitució de les cambres

La presència dels presos catalans electes centra l'atenció de la primera sessió del Congrés.

VÍDEO | Comença la XIII legislatura amb la constitució de les cambres

La XIII legislatura ha començat. La sessió constitutiva del nou Congrés s'ha iniciat a les 10:00 hores amb la formació de la mesa d'edat, que ha presidit el diputat més veterà de la cambra, el socialista Agustín Zamarrón, i han completat com a secretàries les diputades més joves, Marta Rosique, d'ERC, i Lucía Muñoz, d'Unides Podem, de 23 i 25 anys respectivament.

Després de la presentació formal de la nova legislatura a càrrec de Zamarrón les diputades han llegit el reial decret de la convocatòria electoral i els noms dels i de les electes. Rosique ho ha fet amb una samarreta al·lusiva a la lluita antifeixista als “Països Catalans”.

En paral·lel, la sessió constitutiva del Senat començava amb la lectura de la llista dels senadors i dels articles del reglament que regulen l'acte de constitució, després de la quals s'ha format la respectiva mesa d'edat, que presideix el senador més veterà, l'expresident del Senat Juan José Lucas.

Encaixada de mans entre Junqueras i Pedro Sánchez

La imatge del dia es produïa minuts abans a l'hemicicle, amb l'arribada dels quatre polítics catalans en presó preventiva que han obtingut en escó en les passades eleccions. Oriol Junqueras es fonia en una simbòlica abraçada amb el diputat d'ERC, Gabriel Rufián, després de compartir unes paraules amb el líder de Podem, Pablo Iglesias. En paral·lel Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, de Junts per Catalunya, saludaven els companys de bancada. I posteriorment, en moment de la votació a la presidència de la cambra, la instantània: Junqueras i el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, se saludaven amb una encaixada de mans, que el líder socialista repetia a continuació amb el diputat de JxCAT, que també està en situació de presó preventiva, Jordi Sánchez.

D'altra banda, al Senat, el senador d'Esquerra Republicana Raül Romeva, també en presó preventiva, ha sigut rebut amb aplaudiments i abraçades pels diputats independentistes de la cambra alta. 

Els diputats de Vox seuen sobre la bancada del PSOE durant l'acte de constitució del Congrés

En l'anecdotari de la primera sessió del Congrés també ha cridat l'atenció la ubicació dels diputats de la formació d'extrema dreta Vox en la seua estrena a la cambra baixa. En el primer dia de la legislatura els seients no estan assignats i els d'Abascal han decidit seure's just darrere del seient assignat per al president del govern espanyol.

Abans, en els corredors del Congrés, el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ha avançat que votaran a favor de la presidenta del Congrés, la socialista Meritxell Batet. “Ana Pastor ha sigut una presidenta del congrés important i deixa el llistó alt, però Meritxell Batet serà també una gran presidenta”, ha apuntat.

Respecte als presos electes, Iglesias ha explicat que els diputats que estan a la presó són diputats perquè la ciutadania els ha votat i “haurien de poder representar als ciutadans amb llibertat”. Una altra cosa, ha dit, és que la Mesa haja de complir la llei i el que diga el Tribunal Suprem. “Però al meu entendre tots els diputats haurien de poder exercir la funció amb la llibertat i representar els que els han votat” ha sentenciat.

Una posició contrària a la del president de Ciutadans, Albert Rivera, que ha dit que “és indigne per al poble espanyol que els que han intentat donar un colp d'Estat seguen en un escó i cobren diners públics de tots els espanyols”. Segons Rivera, és de sentit comú que han d'estar suspesos automàticament, ja que ho diu la llei. “Quan acabe el ple demanarem a la Mesa que es reunisca aquesta vesprada i els suspenga perquè ho resolga la justícia”, ha avançat.

Des del Partit Popular, la diputada Belén Hoyo ha mostrat la seua preocupació els possibles pactes del PSOE amb l'esquerra radical i els nacionalistes, i ha dit que també demanaran que els presos electes siguen suspesos del càrrec.

Finançament autonòmic

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha dit que portaran al Congrés aquesta legislatura el problema del finançament de la Comunitat Valenciana i les inversions, i també la situació de la taronja després de la campanya més desastrosa que es recorda.

Per la seua banda, la diputada socialista Susana Ros, ha avançat que aquesta serà una legislatura amb una nova llei d'educació, un nou estatut dels treballadors, que millorarà el sistema de pensions, una legislatura per a la joventut i la convivència entre els territoris i amb “un nou finançament autonòmic i local per als ajuntaments”.

Des del PNB, el seu portaveu, Aitor Esteban, ha indicat que en aquesta legislatura que ara comença hi ha una majoria possible que pot afrontar els grans reptes que estan aparcats, el pacte de pensions, la reforma laboral, l'estructura de país i la problemàtica nacional catalana i basca. “Crec que es pot enfrontar des de la racionalitat, serenitat i un gran acord”, ha dit Esteban.

També et pot interessar

stats