Comença la precampanya

El programa de reflexió 'La qüestió' emet una edició especial per a analitzar les polítiques i propostes en matèria social dels cinc partits amb representació a les Corts.

Comença la precampanya
Comença la precampanya

Quan queden tres setmanes per al començament de la campanya per a les eleccions generals i les autonòmiques del 28 d'abril, À Punt inicia la programació preelectoral amb una edició especial de La qüestió sobre polítiques socials, en companyia dels cinc partits que tenen representació a les Corts.

El conseller d'Educació, Vicent Marzà, diputat de Compromís; Concha Andrés, diputada a les Corts i secretària de Justícia Social dels Socialistes Valencians, José Juan Zaplana, diputat autonòmic i coordinador de Polítiques Socials del PP; Tony Woodward, diputat i portaveu, entre altres, de Política Social de Ciutadans i Rosa Pérez Garijo, coordinadora general d’Esquerra Unida i diputada de Teatres, Inclusió Social i Memòria Històrica de la Diputació de València, representant de la coalició Unides Podem-Esquerra Unida, han abordat qüestions com ara la sanitat, la dependència, la qualitat de l’ensenyament, els serveis socials i el dret a l'habitatge.  

Barracons i llibertat educativa

Per al conseller, l'educació "ha de servir per a reduir les desigualtats d'inici, no les ha de reproduir". Per això, segons ha afirmat, el govern del Botànic ha invertit més en educació pública ("1.300 euros més per xiquet i any", segons les seues xifres) i ha augmentat beques i professorat, ha creat un banc de llibres i ha reduït les taxes universitàries. La representant del PSPV, Concha Andrés, ha admés un "esforç importantíssim" de la conselleria i ha atribuït al pagament del deute generat amb l'anterior govern el fet de "no haver pogut fer més". 

Des d'Unides Podem, Rosa Pérez Garijo ha reclamat l'ampliació de la gratuïtat de les escoletes de 2 a 3 anys, de manera que aquesta es garantisca també dels 0 als 2 anys, mentre que des del PP i Ciutadans han acusat el govern de falsejar les xifres d'alumnat en barracons (14.000, segons dades del PP) i d'atemptar contra la llibertat de les famílies. 

Llei LGTBI

Una de les lleis estrela de l’actual Consell ha sigut la llei d’igualtat de les persones LGTBI, aprovada el novembre passat, i que ha sigut qüestionada en alguns dels articles pel govern de Pedro Sánchez, segons hem conegut aquesta setmana. En La qüestió, el representant del Partit Popular ha explicat per què la seua formació es va abstindre en la votació de la norma, una decisió que, segons ha dit, s'explica en el fet que la norma, imposa la "ideologia de gènere" en els idearis dels centres escolars, segons els populars. 

Accés a l'habitatge

La Comunitat Valenciana encapçala el rànquing d'execucions hipotecàries en habitatges en tot l'Estat en 2018, segons l'Institut Nacional d'Estadística. Una qüestió delicada que també s'ha abordat en el programa d'anàlisi de l'actualitat de la televisió d'À Punt, i sobre el qual també s'han contraposat dues lectures diferents de la realitat: mentre que Concha Andrés ha destacat l'aprovació de les lleis de funció social de l'habitatge i contra la pobresa energètica i Vicent Marzà ha enumerat algunes iniciatives del Consell i dels ajuntaments en aquesta matèria, com ara la proposta de l'Ajuntament de València de mobilitzar sòl públic per a construir habitatge de lloguer assequible, el diputat popular José Juan Zaplana ha assegurat que aquesta legislatura han hagut 40.000 embargaments per impagament i ha acusat el Govern valencià de ser "els campions en desnonaments". 

Sanitat i dependència 

Amb alguns assumptes pendents al final d'aquesta legislatura, com ara la reversió de l'Hospital de Dénia i el futur de la seua plantilla, la reducció de les llistes d’espera i l’estabilitat dels treballadors i treballadores, que reclamen més temps per a atendre, l'estat de la sanitat s'ha sotmés també a anàlisi. Els representants dels partits que conformen el Govern Valencià s'han felicitat per haver posat a l'abast medicaments a persones "que no els tenien", com ara les persones malaltes d'hepatitis C. Des de Ciutadans, Tony Woodward ha recordat que el seu partit reclama auditories a tots els centres públics. 

Finalment, sobre l'aplicació de la Llei de dependència, dos dies després de l'entrada en vigor de la llei de serveis socials inclusius, el representant popular ha acusat el govern d'haver "delegat les funcions" en els ajuntaments sense haver-los dotat de manera suficient, una acusació que s'ha negat des de Compromís, PSPV i Unides Podem-Esquerra Unida. 

També et pot interessar

stats