Comença la novena legislatura del Parlament Europeu amb el conflicte català en el rerefons

La sessió s'ha suspés pel bloqueig en les negociacions i es reprendrà dimecres per a votar al nou president de l'Eurocambra.

L'eurodiputat del Sinn Féin Matt Carthy, aquest dimarts al Parlament Europeu
L'eurodiputat del Sinn Féin Matt Carthy, aquest dimarts al Parlament Europeu / Vicent Kessler (Reuters)

La novena legislatura del Parlament Europeu ha començat a rodar aquest dimarts a Estrasburg passades les 10.00 hores, poc més de mes i mig després de les eleccions europees del passat 26 de maig que han donat lloc a una Eurocambra molt fragmentada. Aquesta primera jornada ha durat a penes quinze minuts en els quals s'ha seleccionat per sorteig entre els eurodiputats als huit escrutadors que vigilaran l'elecció del president del Parlament Europeu. La sessió plenària ha quedat suspesa i no es reprendrà fins al dimecres per a votar un nou president de l'Eurocambra.

Un retard provocat pel bloqueig en les negociacions dels líders europeus per al repartiment dels principals càrrecs de la UE. Durant de la resta del dia està previst que els diferents grups polítics mantinguen reunions a porta tancada o participen en actes de presentació de les seues prioritats o candidatures.

El conflicte català ha marcat l'obertura formal de sessions de la nova Eurocambra per l'absència en el ple dels líders independentistes catalans Carles Puigdemont i Toni Comín, que no van recollir l'acta a Madrid, i Oriol Junqueras, a la presó a Espanya.

Un diputat del Sinn Féin exhibeix una foto de Puigdemont

Amb milers d'independentistes manifestant-se en l'exterior, l'eurodiputat del Sinn Féin Matt Carthy, simpatitzant del moviment independentista, ha pres la paraula amb una foto de Carles Puigdemont a la mà per a sol·licitar la intervenció de l'Eurocambra en el seu defensa.

El fins dilluns president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha donat la benvinguda a la nova legislatura, en la qual fins a un 61% dels eurodiputats assumeixen l'escó per primera vegada i que comptarà amb un 60% d'homes i un 40% de dones, més prop de la paritat que amb el 37% de la legislatura anterior.

La sessió ha començat amb una interpretació de l'Himne de l'Alegria per un quartet de vent, durant la qual diverses desenes d'eurodiputats de grups euroescèptics i sense afiliació a cap família política ha donat l'esquena a l'hemicicle o s'han mantingut asseguts en els seus escons, enfront d'una gran majoria que s'han posat en peus.

També et pot interessar

stats