Comença el juí per la caixa B del Partit Popular, pendents de noves confessions de Bárcenas

L'extresorer s'enfronta a cinc anys més de presó per un presumpte pagament amb diners negres de les obres en la seu del partit.

Imatge d'arxiu de Luis Bárcenas
Imatge d'arxiu de Luis Bárcenas / Europa Press

El juí per la presumpta comptabilitat B del Partit Popular comença aquest dilluns a l'Audiència Nacional amb la incògnita de si l'extresorer Luis Bárcenas, revelarà més detalls sobre el finançament irregular del que va ser el seu partit. Bárcenas va enviar una carta a la Fiscalia Anticorrupció en què assegurava que moltes donacions d'empresaris a la formació conservadora es realitzaren a canvi d'adjudicacions públiques. En l'escrit, l'extresorer afirma que l'expresident del govern central i exlíder del PP, Mariano Rajoy, va destruir la documentació que reflectia els comptes en negre del partit sense saber que ell en guardava una còpia.

La vista oral se centrarà en si el Partit Popular va destinar fons de la suposada comptabilitat paral·lela per a pagar la reforma de la seu estatal de la formació al carrer Génova de Madrid, que va costar 888.000 euros. No es jutjaran les donacions finalistes en els coneguts com a "papers de Bárcenas", investigats pel Jutjat Central d'Instrucció número 5.

Aquest procediment estava pendent de celebrar-se des de feia vora sis anys, quan l'exjutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va acordar l'obertura del juí oral. Ara, la Fiscalia Anticorrupció espera que l'extresorer aporte proves que corroboren les acusacions de l'escrit que els va remetre, segons informen fonts fiscals.

El Ministeri Públic demana cinc anys presó per a Bárcenas per aquest cas, que se sumarien a la condemna de 29 anys i un mes que ja compleix per la primera època de la trama Gürtel.

L'extresorer ha afirmat que el PP li va prometre que la seua dona, Rosalía Iglesias, no ingressaria en presó, com finalment va ocórrer el passat novembre, en ser condemnada a 12 anys també pel cas Gürtel. Així, Bárcenas ha canviat d'estratègia de defensa i es posiciona com a col·laborador de la justícia, alhora que emfasitza que "des de l'any 1982 va existir un sistema institucionalitzat de finançament" de la formació conservadora a través de donatius en negre.

En aquesta línia, la carta escrita per Bárcenas assenyala a qui va ser també tresorer del PP, Álvaro Lapuerta, de ser l'encarregat de rebre i gestionar fons que es guardaven en una caixa forta.

En una entrevista a El Mundo publicada aquest diumenge, però, Bárcenas ha comunicat que està negociant "soterrar la destral de guerra" amb dues persones molt vinculades amb el PP en l'actualitat. L'actual líder popular, Pablo Casado, s'ha desvinculat de l'extresorer i ha defensat la seua "absoluta exemplaritat".

Durant el procediment, que està previst que s'allargue quatre mesos, aniran a declarar exlíders populars com els expresidents Mariano Rajoy i José María Aznar o l'exsecretària general de la formació, María Dolores de Cospedal.

També et pot interessar

stats