Clima preelectoral a les Corts en la primera sessió de control de l'any

Ximo Puig demanarà al govern espanyol convocar la negociació pel finançament

VÍDEO | Clima preelectoral a les Corts en la primera sessió de control de l\'any

S'acosten les eleccions i creix la tensió a les Corts. Per primera vegada en la legislatura Compromís ha criticat obertament els socialistes, socis de govern en el Consell,  per renunciar a reformar el model de finançament i pel pressupostos generals de l'estat, sobretot per les baixes inversions a Alacant. 

En el ple de les Corts de hui, el president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha sotmés al control dels grups parlamentaris en la primera sessió del 2019. Els principals temes que s'han tractat han sigut  la situació política nacional, el finançament autonòmic, el xicotet comerç, l'agricultura i les inversions. 

La sessió de control  s'ha iniciat amb un enfrontament dialèctic entre la síndica del PP, Isabel Bonig i el president Puig. La presidenta popular s'ha referit a la polèmica foto –apareguda en premsa– del sopar que va tindre la secretària general del PSOE al País Basc, Idoia Mendia, al costat del coordinador d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, per a  preguntar-li al president "de quin costat estava" si en el del "trellat" dels socialistes crítics o en el de "la tebiesa de Pedro Sánchez i Zapatero".

 A més l'ha instat a posicionar-se i respondre la pregunta: "és ètic o estètic pactar  amb l'extrema esquerra, els colpistes, separatistes i terroristes?".

Per contra, Puig li ha recriminat "l'us permanent del terrorisme" per part dels populars. A més, ha remarcat que el vertader problema de la política espanyola es que el PP "ha cedit a obrir les portes i fer-li un corredor a l'extrema esquerra" cosa que, segons el seu criteri, és "un perill per a la democràcia".

Tampoc ha passat desapercebuda la intervenció del síndic de Compromís, Fran Ferri, que ha marcat distàncies amb els socialistes en acusar Puig de renunciar a la reforma del sistema de finançament. A més, el síndic ha criticat les inversions previstes en els pressupostos generals de l'estat per a Alacant afirmant que: si no són bones per a Alacant  tampoc ho són per als valencians". El cap del Consell ha contestat a Ferri amb un anunci: s'adreçarà al govern espanyol per a demanar-li que convoque la comissió per a la negociació política per al nou model de finançament, a més de traslladar-li a la ministra d'Economia, Nadia Calviño, "les consideracions que té la Generalitat  respecte a la necessària compensació del deute històric". 

Intu Mediterrani 

Un altre tema que ha centrat la sessió ha sigut la inversió estrangera. El síndic de Podem, Antonio Estañ, ha demanat a Puig que es posicione sobre el projecte Intu Mediterrani i Ciutadans ha criticat l'actitud del Consell davant d'un projecte que generaria milers de llocs de treball, mostrant un cartell en el qual podia llegir-se 'Botanic go home', al·ludint al tuit del director general de Comerç, Natxo Costa, en  què va escriure "Intu, go home".

El president de la Generalitat ha indicat que no coneix eixe projecte igual que no coneix "la immensa majoria dels projectes inversors i ha recalcat que en la Comunitat" hi ha seguritat jurídica i qualsevol que projecte que aplega i complix els paràmetres va endavant i si no els complix es para". Este Consell "no es dirigista" si no que se centra a generar un "marc favorable a l'ocupació i la sostenibilitat".

També et pot interessar

stats