Les claus de l'avantprojecte de llei de protecció d'animals de companyia

L'erradicació de l'abandó i el maltractament animal són el principal objectiu de la nova norma.

Gossos en una protectora d'Alacant

El ple del Consell ha aprovat aquesta setmana l'avantprojecte de llei de protecció, benestar i tinença d'animals de companyia, un nou text legislatiu desenvolupat per la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, que substituirà les antigues normes autonòmiques en matèria de protecció animal. El principal objectiu de la nova llei és l'erradicació de l'abandó i el maltractament animal. Cal recordar que a Espanya no existeix una llei marc que harmonitze la legislació autonòmica en aquest aspecte.

Però, quines son les claus de l'avantprojecte que ha aprovat el govern del Botànic? Principalment, les relatives als aspectes següents:

  • Zero sacrificis. En la teoria, no es podran executar animals "sense necessitat o causa jusificada". Abans, els ajuntaments podien sacrificar els animals de companyia abandonats si no eren adoptats en 40 dies o si hom no tenia mitjans per a mantindre'ls.
  • Es reconeixerà el caràcter sentent dels animals no humans i se substitueix el caràcter possessiu vinculat als termes d'ama o amo pel de persona responsable.
  • S'exigirà formació obligatòria a totes aquelles persones que es relacionen amb animals de companyia en l'exercici del seu treball. També s'abordarà l'enfocament holístic del concepte de tinença responsable, que inclou, entre altres coses, l'atenció, supervisió i cura d'aquests animals.
  • Es prohibirà l'exhibició dels animals en aparadors comercials i locals d'oci, la donació d'animals de companyia com a premi o reclam publicitari, l'educació agressiva, el lligam permanent i els espectacles circenses amb animals salvatges. Aquesta última pràctica va quedar eliminada per la llei de mesures fiscals de 27 de desembre de 2018.
  • S'obrirà la porta al fet que els ajuntaments puguen regular el nombre d'animals de companyia per habitatge, així com l'aplicació de taxes per cria o tinença d'animals.
  • El control poblacional es farà a través de mesures de prevenció. Es promocionarà l'adopció per davant de la compra i s'esterilitzaran les espècies canines no controlades, així com les colònies felines.

L'incompliment d'aquestes normes podrà comportar sancions màximes de 45.000 euros. Aquestes potencials multes tindran un caràcter finalista i es destinaran a actuacions de protecció dels animals.

També et pot interessar

stats