Les claus de l'avantprojecte de llei de memòria democràtica

Substitueix l'anterior llei de memòria històrica, que va aprovar el govern de Zapatero el 2007.

VÍDEO | Les claus de l'avantprojecte de llei de memòria democràtica

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l'avantprojecte de la nova llei de memòria democràtica, que substitueix l'anterior llei de memòria històrica, que va aprovar el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero l'any 2007.

El text busca el reconeixement, la reparació i la dignificació de les víctimes per tal que la història no es construïsca des de l'oblit i el silenci dels vençuts en la Guerra Civil.

És una promesa electoral del govern de coalició, que es complementa amb una de les primeres mesures dutes a terme quan va començar en el càrrec: l'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco.

Les claus de l'avantprojecte de llei de memòria democràtica

  • En primer lloc, anul·la totes les sentències del franquisme. Així, les condemnes imposades durant la Guerra Civil i els anys de la dictadura per raons polítiques, ideològiques, de consciència o per creença religiosa seran considerades nul·les i il·legítimes. Per aquest mateix motiu, també es declararan nul·les i sense efecte les sancions i sentències contra les persones que, en un temps, defengueren el restabliment de la democràcia a Espanya.
  • De la mateixa manera que se suprimeixen les condemnes, també se suprimiran les recompenses, nomenaments, títols nobiliaris i condecoracions atorgades per la dictadura a personalitats i associacions de tot el país. És el cas d'Antonio González Pacheco, àlies Billy el Niño, que va obtindre una medalla policial per serveis al règim. En total, 115 medalles policials van ser concedides abans del 1979 a agents de la policia franquista, les quals encara continuen en possessió d'exfuncionaris i autoritats de la dictadura, que podrien haver fet actes incompatibles amb els valors democràtics i els drets humans.
  • Un dels punts clau és el que fa referència a la possibilitat d'il·legalitzar les fundacions que facen apologia de la dictadura franquista. És el cas de la Fundació Francisco Franco, que quedarà il·legalitzada automàticament. Així mateix, s'establiran multes i un règim sancionador concret a qui incomplisca la norma.

Aquest avantprojecte també requerirà modificar la llei orgànica del dret d'associació i la llei de fundacions.

  • Les dones rebran un reconeixement especial. La llei tractarà de reparar la doble repressió que patiren durant els anys del franquisme a Espanya: d'una banda, la política, per defendre els ideals de la república; i d'una altra, la de gènere.

Així, es reconeixerà el seu rol durant aquest període històric i es dignificaran les víctimes perquè la història no es construïsca des de l'oblit i el silenciament dels vençuts. Per això, les dones quedaran reconegudes com a subjectes actius de la vida intel·lectual, professional, política i sindical del país.

  • Es crearà tot un entramat per a la recerca i recuperació de les víctimes desaparegudes del franquisme a les fosses comunes, i l'Estat actuarà com a motor per a desenvolupar aquesta tasca. Per a això, es concediran subvencions per a la investigació, localització i exhumació de restes, que aniran destinades a entitats privades que hi treballen. Aquestes ajudes disposen d'un pressupost de 450.000 euros. Una altra part de les ajudes, uns 300.000 euros més, anirà destinada al reconeixement moral de les víctimes, a publicacions i organització de cursos i a l'arreplega, conservació, estudi i difusió del patrimoni documental.

De la mateixa manera també es crearà un banc d'ADN amb un cens nacional de víctimes, que arreplegarà informació sobre els represaliats; i s'impulsarà la creació d'una fiscalia per a investigar els crims del franquisme.

  • La ressignificació del Valle de los Caídos també forma part de les mesures previstes en la nova llei de memòria democràtica. Se'n renovarà l'estatus jurídic, i la idea que més força ha agafat és que es convertisca en una espècie de museu on es donen a conéixer les circumstàncies de la construcció i significat. D'aquesta manera es convertiria en un lloc de memòria i homenatge a les víctimes de la Guerra Civil.

La normativa també prohibirà l'exaltació de la Guerra Civil o de la dictadura, amb sancions que podran arribar a 150.000 euros.

  • El text de la nova llei estableix el 31 d'octubre com el Dia de Record i Homenatge a Totes les Víctimes, en commemoració de l'aniversari de la Constitució de 1978; i el 8 de maig, dia en què se celebra la victòria europea sobre el feixisme, com el Dia de Record i Homenatge a les Víctimes de l'Exili.

També et pot interessar

stats