Ciutadans votarà a favor del document de la comissió de reconstrucció

La formació anticipa el sentit del seu vot després que el govern haja acceptat més de 20 propostes seues.

Edmundo Bal i Carmen Calvo
Edmundo Bal i Carmen Calvo / EFE

Ciutadans ha anunciat que el govern de Pedro Sánchez ha acceptat més de 20 propostes de la formació taronja, en matèria de sanitat, economia i Unió Europea, per a incloure en les conclusions de la comissió per a la reconstrucció social i econòmica després de la pandèmia del coronavirus. Per aquest motiu, Ciutadans ha anticipat que votarà a favor dels documents finals que eixiran dels tres grups de treball, segons fonts del partit.

La comissió ultima els treballs i aquest dimecres comença la votació de les esmenes al text de conclusions a què s'ha arribat durant aquestes setmanes. Sembla que no hi haurà acord en un dels grans assumptes, el de la reactivació econòmica. Els quatre grups es reuneixen hui per a debatre i votar les esmenes presentades per totes les formacions polítiques amb vista a consensuar un document conjunt que es discutirà aquest divendres en el si de la Comissió.

Entre les propostes acceptades per l'executiu, Ciutadans ha esmentat la creació d'un centre espanyol de salut pública, on el Ministeri de Sanitat n'assumisca el lideratge i es millore la coordinació sanitària entre les comunitats autònomes, la flexibilització dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), la regulació del teletreball "per a garantir l'equilibri entre les parts", una "marca Europa" per al turisme, la redacció d'un pacte d'estat contra la despoblació i la creació d'un cos europeu d'emergències, entre altres.

La comissió de reconstrucció es va constituir a principis del passat mes de maig. Està presidida per l'expresident del Congrés, Patxi López i està formada per 46 diputats. Ha centrat el treball en quatre eixos: el reforç de la sanitat pública; la reactivació de l'economia i la modernització del model productiu; l'enfortiment dels sistemes de protecció social, de les atencions a dependents i la millora del sistema fiscal; i la posició d'Espanya respecte de la Unió Europea.

D'altra banda, El PP s'ha sumat a la voluntat majoritària expressada pels grups polítics en la Comissió de Reconstrucció i estaria disposat a donar suport a les conclusions dels dos grups. Ciutadans també votarà a favor en un acord que inclou a més donar suport al document del grup de reactivació econòmica. No obstant això, els dos partits han mostrat el seu desacord perquè PSOE i Unides Podem vulguen excloure l'escola concertada de les ajudes.

Els suports aconseguits en la comissió de reconstrucció marcaran la negociació dels pressupostos. Esquerra Republicana advertix d'un acord entre el PSOE i el PP per a pactar les regles del pacte d'estabiitat a Brussel·les.

També et pot interessar

stats