Ciutadans retira el suport al govern de Susana Díaz a Andalusia

La decisió aboca a un avançament electoral encara que la formació taronja no veu "cap motiu" per a fer-ho.

El Comité Executiu Nacional de Ciutadans, reunit aquest divendres
El Comité Executiu Nacional de Ciutadans, reunit aquest divendres / Álex Zea (Europa Press)

El Comité Executiu Nacional de Ciutadans ha aprovat aquesta vesprada, per unanimitat, trencar el pacte d'investidura que van subscriure amb el PSOE i que va elevar Susana Díaz a la presidència de la Junta d'Andalusia. 

Aquest matí el líder de Ciutadans a Andalusia, Juan Marín, ja havia avançat que anava a proposar formalment davant l'executiva de Ciutadans, reunida a Màlaga aquest divendres, el trencament de l'acord que unia la formació taronja amb el PSOE andalús. La decisió s'ha produït després de constatar que les mesures incloses en el pacte sobre regeneració democràtica no s'anaven a complir abans que acabe la legislatura. 

En una roda de premsa en què ha comparegut acompanyat del secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, Marín ha criticat que s'ha produït una "falta de voluntat" dels socialistes a l'hora d'accedir a propostes com ara la supressió dels aforaments, limitar els alts càrrecs de lliure designació, evitar les portes giratòries i reformar la llei electoral, totes incloses en el pacte d'investidura que els dos partits van firmar en 2015.  

"La senyora Díaz i el PSOE han esgotat la paciència dels andalusos i les andaluses, i també la de Ciutadans", ha afirmat el líder de Ciutadans a Andalusia, qui entén que ha sigut el PSOE el que "ha trencat l'acord d'investidura". 

Com a conseqüència del trencament, Ciutadans no aprovarà els pròxims pressupostos que presente la presidenta d'Andalusia. Díaz havia condicionat la possibilitat de dur a terme un avançament electoral al manteniment de l'estabilitat del govern autonòmic. 

Des de Ciutadans consideren que no hi ha cap motiu a Andalusia per a avançar les eleccions, encara que serà la presidenta andalusa qui tindrà l'última paraula sobre la convocatòria dels comicis.  

També et pot interessar

stats