Ciutadans proposa una reforma de l'Estatut que inclou la circumscripció electoral única

Compromís i Podem han confirmat que donen suport a la proposta.

Mari Carmen Sánchez, aquest dijous
Mari Carmen Sánchez, aquest dijous

Després d'haver dit que no donaria suport a la reforma de la llei electoral valenciana que proposen els socis del Botànic, Ciutadans ha anunciat aquest dijous que proposa reformar l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana per a introduir la circunscripció única i aconseguir, així, "un sistema electoral més proporcional". 

La síndica de la formació en les Corts, Mari Carmen Sánchez, ha confirmat en un desdejuni informatiu amb periodistes que presentaran la proposa de reforma en la cambra legislativa i s'ha mostrat confiada que puga aprovar-se per lectura única. Segons ha explicat, seria possible convocar la Comissió de l'Estatut de les Corts i aprovar el punt de la circumscripció única mentre es desbloqueja al Congrés dels Diputats la reforma estatutària, estancada des de fa més d'un any.

Amb aquest moviment, la formació taronja suavitza l'enroc inicial que havia mantingut davant la proposta de PSPV, Compromís i PSOE per a reformar la llei electoral valenciana, que contempla, entre altres qüestions, rebaixar la barrera electoral del 5 al 3%. Sánchez diu ara que estan disposats a donar llum verda a aquesta reforma sempre que les Corts aproven la seua proposta per a l'Estatut d'Autonomia. 

La portaveu de Ciutadans en les Corts ha insistit que la formació no ha bloquejat la reforma de la llei electoral, sinó que en volen una de qualitat que també ha de contemplar l'opció de la circunscripció única. El que hi havia damunt la taula fins la data és, per a Sánchez, "un pegat insuficient". Per això, Ciutadans ha estat tractant de negociar amb els socis del Botànic "fins l'últim moment" aquesta llei per a incloure-la però, com no ho han aconseguit, es llancen "a la piscina" amb la idea de reformar l'Estatut. Perquè es puga tramitar en les Corts, la proposta necessita la firma d'almenys un alte grup.

Compromís espera el suport de Ciutadans a la llei electoral

El portaveu de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha afirmat que el seu grup donarà suport a la iniciativa de Ciutadans per a reformar l'Estatut d'Autonomia per a incloure-hi la circumscripció electoral única. 

A canvi, espera que Ciutadans “accepte que la llei electoral que està damunt de la taula és avançada i li donen suport”. 

Podem veu “irreal” aprovar-la aquesta legislatura

El diputat de Podem, Antonio Montiel, ha assegurat que el seu grup defensa la reforma de la circumscripció electoral única, però considera “absolutament irreal” pensar que puga aprovar-se a temps en el Congrés abans de les pròximes eleccions.

Montiel ha qüestionat, a més, que Ciutadans condicione el seu suport a la reforma de la llei electoral a l'aprovació de la reforma estatutària en el Congrés.

Així mateix, ha dit que és la idea que han transmés a Ciutadans en reiterades ocasions i consideren que “no és seriós” que aquest grup “s'atribuïsca el mèrit d'una proposta -la reforma estatutària- que Podem li va proposar fa tres mesos”.

També et pot interessar

stats