Ciutadans no preveu negociar amb Vox i dona prioritat a pactes amb el PP en tots els llocs

Sánchez li demana a CS que oblide els cordons sanitaris i que ajude els socialistes a governar allà on han sigut majoritaris.

VÍDEO | Ciutadans no preveu negociar amb Vox i dona prioritat a pactes amb el PP en tots els llocs

Ciutadans no preveu negociar directament amb Vox cap govern municipal o autonòmic i dona prioritat a un pacte a l'andalusa amb el PP en tots els llocs. En les negociacions amb els barons socialistes exigirà com a condició expressa el suport a l'aplicació del 155 a Catalunya. Els socialistes critiquen que l'estratègia de Ciutadans siga prioritzar pactes amb el PP i li demanen que no actuen com a subalterns. 

El secretari general de la formació taronja, José Manuel Villegas, ha refredat la possibilitat d'arribar a algun acord amb els socialistes en comunitats com Castella i Lleó o Aragó, on el partit taronja té la clau, després de la reunió del comité nacional de negociació de governs. Ha insistit que veu "molt complicat" arribar a acords amb el PSOE en comunitats autònomes, llevat que "reneguen" de la política d'acords amb "separatistes i populistes" de Pedro Sánchez.

Advertència a Rivera 

Des de Brussel·les, Pedro Sánchez ha dit que tots els grups han de reconsiderar les estratègies. A Ciutadans li demana que oblide els cordons sanitaris i que ajude els socialistes a governar allà on han sigut majoritaris. I, sense excloure explícitament la coalició, a Podem li recorda que el PSOE vol governar en solitari i, si de cas, incorporar algun independent al gabinet.   

El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha advertit al líder de Ciutadans, Albert Rivera, que, "col·locant-se en un pla subaltern al PP" en comunitats com ara Madrid, Castella i Lleó i Múrcia, "no es lidera cap oposició", que és l'objectiu que s'ha marcat el dirigent taronja per a aquesta legislatura. Ábalos ha insistit que, si Ciutadans fora coherent i aplicara el mateix argument del "canvi" que va aplicar a Andalusia per a desallotjar al PSOE del poder, hauria de donar suport a governs socialistes a Castella i Lleó, Madrid i Múrcia.

Respecte a la investidura de Pedro Sánchez ha apuntat que encara no han "començat els moviments", però que Unides Podem ha d'assumir el "bany de realitat" que els ha donat la ciutadania en les urnes a l'hora de "plantejar nivells de col·laboració" al PSOE.

Ara per ara, les opcions minven en Unides Podem, tenint en compte que hi ha líders autonòmics, com ara José García Molina, a Castella-La Manxa, a qui els resultats l'han dut a posar el seu càrrec a disposició del partit. Fins i tot s'apunta ara a la figura de Pablo Iglesias. I en l'àmbit estatal, el coordinador federal d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, diu que està obert a totes les possibilitats amb els socialistes. 

Negociacions a la Comunitat de Madrid

El candidat de Ciutadans, Ignacio Aguado, ha confirmat que ha tingut ja la seua primera conversa amb el PP de cara a negociar un govern de coalició a la Comunitat de Madrid, però ha apuntat que només contempla un executiu amb membres d'aquests dos partits, i no de Vox. 

Per la seua banda, la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, ha assegurat que els socialistes no donen per perduda la Comunitat de Madrid sobre la base d'un acord per a frenar la ultradreta. No obstant això, ha negat que estiguen intentant un "intercanvi de cromos" amb Ciutadans que permetria a la seua candidata, Begoña Villacís, ser alcaldessa de Madrid, a canvi que els taronja permeten el socialista Ángel Gabilondo presidir la Comunitat de Madrid.

També et pot interessar