Ciutadans presenta una esmena de totalitat a la llei d'acompanyament als pressupostos

Toni Cantó considera la proposta tributària del Botànic “una asfíxia fiscal”.

Toni Cantó en les Corts amb la diputada María Quiles
Toni Cantó en les Corts amb la diputada María Quiles / EuropaPress

El grup de Ciutadans a les Corts ha presentat una esmena de totalitat a la llei d'acompanyament als pressupostos de la Generalitat per a 2021, entre altres motius, perquè el projecte de llei inclou, segons la formació taronja, “una reforma del sistema tributari autonòmic improvisada i gens rigorosa”.

Aquesta reforma, “a més de ser contrària a l'esperit de consens de la reconstrucció, suposaria una asfíxia fiscal per a tots els valencians que no és admissible en aquests moments”, indica l'esmena en la qual Cs demana la devolució al Consell d'un text del qual no comparteix “els principis ni el contingut”.

Ciutadans no va presentar esmena de totalitat als pressupostos de la Generalitat per a 2021, el termini dels quals va acabar la setmana passada, però sí que ho ha fet ara a la llei d'acompanyament, el termini de la qual acabava un dia després que es feren públiques les esmenes del Botànic a aquesta norma, que inclouen pujades de l'IRPF a les grans fortunes i un impost a les grans fons d'habitatges buits, entre altres.

El síndic de Cs, Toni Cantó, va afirmar llavors que no presentaven esmena de totalitat als pressupostos a l'espera de poder negociar mesures amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, i després de conéixer-se les esmenes del Botànic va recordar que la “línia roja” d'aquest grup és que no es pugen els impostos.

L'esmena argumenta també que el projecte de llei no recull “els canvis suficients per a poder dur a terme” el pacte de reconstrucció signat a l'agost a les Corts perquè fora la base d'una recuperació de la societat i l'economia valenciana en aquest moment d'“excepcionalitat” que ha generat la pandèmia del coronavirus.

També s'exposa que, any rere any, Ciutadans ha sol·licitat la devolució d'aquest projecte de llei en considerar que “acaba sent un calaix de sastre legislatiu, amb mesures i reformes que no tenen res a veure” amb el projecte de pressupostos, cosa que genera “una confusió legislativa i jurídica que va en contra de l'esperit que ha d'acompanyar qualsevol regulació normativa”.

Així mateix, Cs ha presentat 37 esmenes parcials a aquesta llei, amb la qual busca “abaixar impostos a la classe mitjana i treballadora”, així com fer costat als autònoms, lluitar contra la despoblació del món rural o reduir les taxes educatives. “Mentre el tripartit pretén pujar els impostos, Cs treballa per a abaixar-li'ls a les classes treballadores”, ha indicat el diputat Tony Woodward, que ha explicat que proposen abaixar l'IRPF mig punt fins als trams de 50.000, i pujar a 700.000 el mínim exempt de l'impost de patrimoni, per a igualar-lo amb el de la resta de les comunitats autònomes.

També et pot interessar

stats