Ciutadans preguntarà a la Comissió Europea sobre la legalitat del projecte de llei de funció pública

El PP considera una imposició el requisit lingüístic i acusa Puig de ser ostatge de Compromís.

Maite Pagazaurtundua
Maite Pagazaurtundua / Ciutadans

Ciutadans no veu clar si el projecte de llei de funció pública valenciana, que va aprovar divendres el Consell, és legal i per això, elevarà una pregunta a la Comissió Europea dilluns que ve.

Per a la formació, el requisit lingüístic que la nova norma introdueix per a accedir a llocs de treball de l’administració pública, podria suposar una violació de la lliure circulació de treballadors de la Unió Europea, un principi reconegut en l’article 45 del tractat de funcionament de la UE.

Per a la vicepresidenta primera de la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes d’Interior de Ciutadans, Maite Pagazaurtundua, l’exigència del coneixement del valencià podria convertir-se en “una eina de discriminació i exclusió en mans de les administracions públiques, que afecta no sols els ciutadans espanyols que no parlen valencià, sinó els ciutadans europeus que no poden circular lliurement dins la UE perquè no poden optar a aquests llocs públics”.

També des del PP valencià han criticat durament el requisit lingüístic, que el consideren una imposició. La presidenta dels populars, Isabel Bonig, ha acusat Ximo Puig de ser ostatge de Compromís i ha qualificat el Botànic II de govern de la radicalitat.

“Dret en els ciutadans i no en la funció pública”

El president Puig, per la seua banda, ha assegurat aquest dissabte a Madrid que la nova llei de funció pública garantirà que l’administració valenciana atenga qualsevol ciutadà en la seua llengua. “El dret està en els ciutadans, no en la funció pública, i això és el que garantirem per primera vegada”, ha afirmat Puig.

“El que és dramàtic és que allò que és possible a totes les comunitats autònomes que tenen dos llengües, entre elles Galícia, governada durant molts anys pel PP, s’haja pogut fer i ací no, perquè tenim la dreta més centralista de tot Espanya”, ha declarat el president del Consell.

També et pot interessar

stats