Ciutadans ofereix al PP i al PSPV una moció per a traure Joan Ribó de l’alcaldia

Els dos partits que governen l’ajuntament pacten una moció de condemna de la violència i en defensa de les forces de seguretat.

Fernando Giner i Toni Cantó, en una imatge d'arxiu
Fernando Giner i Toni Cantó, en una imatge d'arxiu / Efe

Les declaracions de l’alcalde de València, Joan Ribó, sobre l’actuació policial durant les protestes a València contra l’empresonament del raper Pablo Hasél han despertat la indignació de l’oposició política en bloc. Si el Grup Municipal del PP a l’Ajuntament de Valencia porta aquest dijous al ple la reprovació de l’alcalde de la ciutat, Ciutadans ha anat més enllà i ha demanat al PP i al PSPV que donen un pas avant per a fer fora Ribó.

Ciutadans ha anticipat que donen suport a la reprovació, però considera que cal anar més enllà, segons ha explicat abans el portaveu de la formació, Fernando Giner. El responsable polític ha deixat clar que és moment de ser “més contundents” i ha afegit que d’aquest ple ha d’eixir una mostra de suport a les forces de seguretat. Giner ha defés que l’alcalde de València es mereix una moció de censura. “Aquest alcalde no pot ser el de tots els valencians”, ha emfatitzat. Giner ha anunciat que els sis regidors de Ciutadans ofereixen tant al PP com al PSPV, soci de Ribó en el govern local, que presenten candidat o candidata a alcaldia. Ciutadans no exigirà llocs i sols vol un acord programàtic a dos anys.

La portaveu del PP, María José Catalá, ha criticat l’actitud de Ribó sobre les protestes en favor de Hasél i també el PSPV per no donar un pas avant després d’aquesta crisi. Catalá ha recordat que les mocions de censura en un ajuntament necessiten 17 signatures i els tres partits de l’oposició junts sumen 16 vots, i per tant, necessitaríem un del PSPV. “El PP està absolutament d’acord que cal canviar d’alcalde”, ha deixat clar. “Però aquesta moció de censura, si és vol treballar seriosament, necessita fer negociacions discretes en els partits i després anunciar-la” i no al revés, com s’ha fet. En qualsevol cas, ha deixat clar que no descarta una moció de censura en aquesta legislatura.

Poc abans, el representant de Vox ha explicat també que la reprovació és insuficient i ha anunciat que demanarà la dimissió de Ribó, l’entrega de l’acta i que assumisca les despeses de les destrosses.

Per la seua banda, el PSPV-PSOE, soci de Ribó al govern municipal, ha rebutjat l’oferiment i ha dit que “no és moment de desestabilitzar” el govern municipal i que no es pretén “alimentar la tensió”. La portaveu del PSPV-PSOE i vicealcaldesa , Sandra Gómez, ha anticipat, juntament amb Compromís, un acord contra “tots els actes violents” en les manifestacions, en defensa dels cossos i forces de seguretat de l’estat i de la delegada del govern i que demana que s’investiguen aquells “ actes individuals” dels policies que han danyat la imatge del cos.

Finalment, Ribó ha dit que la reprovació li sembla “divertida” i ha negat crítiques a la policia. L’alcalde de València ha demanat que “s’establisquen protocols d’actuació” clars que “donen garanties als ciutadans que es manifesten i a les unitats de policia que han de defendre el benestar, la pau i la tranquil·litat”. També ha dit que cal canviar la coneguda com a llei mordassa.

També et pot interessar

stats