Ciutadans anuncia acords amb el Botànic en 25 esmenes dels pressupostos

Bonig demana la dimissió de Puig i critica que es "baralle" amb Oltra en plena pandèmia.

El síndic de Ciutadans, Toni Cantó, durant la seua intervenció des de la tribuna de les Corts aquest dijous
El síndic de Ciutadans, Toni Cantó, durant la seua intervenció des de la tribuna de les Corts aquest dijous / À Punt NTC

La gestió sanitària per la pandèmia i la tramitació dels pressupostos de la Generalitat per a l'any que ve han centrat bona part de la sessió de control al Consell aquest dijous. Últim dia, de fet, que tenen els grups parlamentaris per a presentar esmenes parcials als comptes públics. Des de Ciutadans, el síndic Toni Cantó ha assegurat que el govern valencià contempla una pujada d'impostos per tal d'allunyar les possibilitats que hi haja pacte amb el seu partit, tot i que ha anunciat que estan a "poques hores" de tancar un acord sobre els comptes públics. Així, ha detallat alguns dels pactes que ja han eixit avant en fins a 25 esmenes, entre ells la contractació de 500 infermers i 250 metges i metgesses per a les residències de majors, o duplicar el pressupost de l'Agència Valenciana de la Innovació, que augmentarà fins als 50 milions d'euros.

Les discrepàncies entre el Consell i Ciutadans en fiscalitat han sigut el punt principal de fricció en el debat entre Cantó i el president de la Generalitat, Ximo Puig. El síndic del partit taronja ha criticat la pujada d'impostos que, segons diu, contempla el projecte de pressupostos i que suposa un "triomf" de "les tesis de Compromís i Unides Podem". "La política fiscal la dicta el Consell", li ha contradit Puig, que ha insistit que el govern valencià no apujarà els impostos a les classes mitjanes i treballadores sinó a les persones que tenen més ingressos. Un augment que elevarà la recaptació, ha dit, en 44 milions d'euros. En el seu torn, el síndic de Ciutadans ha rebaixat la xifra a 23 milions, que considera insuficient: "Amb això no s'aconsegueix que la crisi la paguen els rics, com defensen els seus socis", li ha contestat.

Durant la seua intervenció, Cantó ha volgut en tot moment reivindicar-se com a oposició útil. Per això, ha llançat també un dard al PP, el principal partit de l'oposició, a qui ha criticat per l'actitud que han tingut durant la negociació dels comptes públics valencians: "Vostés milloraren l'acord de reconstrucció, però hem trobat a faltar la seua aportació per a millorar els pressupostos de 2021", ha dit.

Crítiques des del PP i Vox per la gestió de la pandèmia

La síndica del PPCV, Isabel Bonig, s'ha mostrat molt dura amb el president Puig per la gestió durant la pandèmia de Covid-19, a qui ha acusat d'"alarmant falta de lideratge". "Hi ha algú dirigint el Consell?", s'ha preguntat. Ha criticat, en referència a la recent polèmica sorgida amb Compromís per la presentació de l'estratègia valenciana per a la recuperació, que es "baralle" amb la vicepresidenta, Mónica Oltra, i que no dialoguen "amb la pandèmia mundial que hi ha". Per això, li ha demanat que deixe el càrrec de president: "La premissa del seu govern és que si no aportes, t'apartes. És el moment que s'aparte".

Bonig també li ha demanat que autoritze a les farmàcies a fer tests d'antígens a pacients asimptomàtics per a alleugerir la pressió sobre hospitals i centres de salut, com han reclamat ja al Ministeri de Sanitat Catalunya i Madrid. En aquest sentit, li ha traslladat l'esborrany d'un pla de diagnòstic ràpid del virus que, segons ha dit, han elaborat amb el consentiment i diàleg de col·legis professionals farmacèutics, infermeria i tècnics sanitaris. Al seu torn, Puig li ha agraït que mostre "voluntat de cooperar" i ha assegurat que el govern valencià accepta "qualsevol proposta positiva".

De les crítiques de la líder de l'oposició, a qui ha acusat de mentir, Puig s'ha defensat dient que gràcies a l'estratègia valenciana, la Covid-19 ha tingut una afecció menor a la Comunitat Valenciana que a altres autonomies i regions d'Europa. "No es pot presumir de la gestió de la pandèmia perquè és una desfeta; no ho hem fet mai ni ho farem", ha dit, alhora que ha reivindicat que en tot moment el Consell ha actuat "sense partidismes" i prioritzant la gestió.

El portaveu adjunt de Vox, José María Llanos, ha acusat directament el Consell de "governar contra els interessos dels valencians" i ha criticat la seua política fiscal perquè suposa "l'ofegament de la classe mitjana i treballadora". A més, ha valorat com insuficient la taula de treball que la Generalitat constituirà amb l'empresariat de l'oci nocturn per a reflotar el sector: "Les pimes de l'oci nocturn no estan per a taules d'estudi sinó per a solucions ja. Calen ajudes econòmiques directes", li ha demanat a Puig. El president ha acusat Vox de ser "populisme en vena"

Al seu torn, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha intentat llevar importància a les fractures que s'han evidenciat en les últimes setmanes entre el seu partit i el PSPV i ha defensat que el govern del Botànic "té futur i pot continuar". Tot i això, ha incidit que cal millorar perquè "governen millor quan ho fan en equip". Un guant que ha arreplegat el president Puig: "Tinc voluntat perquè les coses es facen millor", li ha dit.

Des d'Unides Podem, la síndica Naiara Davó ha incidit en la importància d'estar preparats per a la campanya de vacunació de la Covid-19 i ha alertat de l’“escepticisme social” que s'està generant al voltant de la vacuna després de la “vergonyosa” carrera entre les multinacionals farmacèutiques de les últimes setmanes que, segons ha dit, “en realitat ho és pel preu de les accions” .

També et pot interessar

stats