CIS: el PSOE guanya a la Comunitat Valenciana, seguit de prop pel PP

Els socialistes revaliden la posició de primera força amb entre 10 i 12 escons, mentre que Ciutadans perd dos diputats.

CIS: el PSOE guanya a la Comunitat Valenciana, seguit de prop pel PP
CIS: el PSOE guanya a la Comunitat Valenciana, seguit de prop pel PP

El baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) torna a situar el PSOE com a primera força política en les eleccions generals a la Comunitat Valenciana. Segons el CIS, el 10N l'electorat valencià atorgarà entre 10 i 12 escons al PSOE, seguit de prop pel PP, amb entre entre 7 i 8 diputats. Unides Podem i Ciutadans es disputarien la posició de tercera força política, amb un pronòstic de 4 a 6 escons per a la formació de Pablo Iglesias i 4 per a la d'Albert Rivera.

Seguiria en suports, amb tres diputats, la formació d'extrema dreta Vox, i n'obtindria entre un i dos Més Compromís, la coalició que el partit valencià ha tancat amb la formació d'Íñigo Errejón.

Amb aquestes dades, el bloc de l'esquerra (PSOE, UP i Compromís) sumaria entre 15 i 20 dels 32 escons que hi ha en joc en la Comunitat Valenciana, mentre que el bloc conservador (PP, Ciutadans i Vox) en sumaria entre 13 i 15, quan en els comicis d'abril els dos blocs van empatar a 16 escons.

El CIS lleva dos escons a Ciutadans

Les estimacions del baròmetre, l'últim abans del 10N, són en general similars als resultats de les eleccions generals del passat mes d'abril, amb l'excepció de Cs, que ara passaria de 6 a 4 escons. En aquells comicis el PSOE va obtindre 10 escons, el PP 7, Unides Podem 5, Vox 3 i Compromís un.

Quant al vot directe més simpatia, el baròmetre reflecteix que a la Comunitat Valenciana el PSOE obtindria el 26,5% dels vots, 1,5 punts menys que a l'abril. Quedaria seguit del PP, amb el 12,5%, 6,2 punts menys que fa sis mesos. Com a tercera força se situaria Unides Podem, amb el 10,5% dels vots (3,8 punts menys que a l'abril), que desplaçaria Ciutadans del tercer al quart lloc en aconseguir el 8,3% dels suports. El partit de Rivera cauria 9,8 punts respecte als comicis d'abril. El cinqué lloc seria per a Més Compromís, en aconseguir el 7% dels sufragis (mig punt més que a l'abril, quan la formació de Joan Baldoví es va presentar en solitari i va quedar com a sisena força). Desplaçaria així Vox, que quedaria en sisé lloc després d'aconseguir el 6,4% dels vots, fet que representa una caiguda de 5,7 punts respecte a abril.

Satisfacció en el PSOE, indiferència i crítiques a la dreta

El síndic socialista a les Corts, Manolo Mata, ha celebrat els resultats, dels quals ha destacat la falta de suports a la formació d'extrema dreta Vox, la preponderància del PSOE i la possibilitat de fer un govern progressista a l'Estat espanyol.

El diputat del PP, José Ciscar, s'ha mostrat molt crític amb el baròmetre. Considera que "Tezanos [el direcor del CIS] ha eixit novament en auxili de Pedro Sánchez" i que el CIS "es converteix, novament, en un agent electoral del PSOE".

El possible descens de Ciutadans ha sigut rebut amb indiferència per part de Toni Cantó, el líder de la formació a la Comunitat Valenciana, que recorda que l'enquesta anterior a les eleccions autonòmiques del 26 de maig els va donar 10 diputats menys dels que finalment van traure.

També la relativitza des de Compromís Fran Ferri, tot i que el resultat "els agrada". Per la seu banda, la síndica d'Unides Podem, Naiara Davó, interpreta de les estimacions dels baròmetre que "l'espai del canvi" es consolida a Espanya i que Podem és la garantia de que es faça més ampli.

No entra a valorar l'últim CIS preelectoral Vox. La diputada Ana Vegas assegura que la formació no creu en les enquestes, sinó en el treball del dia a dia amb els candidats.

Mata assegura que no contemplen una “gran coalició” amb el PP

El síndic del Grup Socialista a les Corts, Manolo Mata, ha valorat els resultats del CIS i ha assegurat que aquests demostren que la gent aposta per una força política “contundent” i que tinga experiència en la gestió del país

Mata ha afirmat que el PSOE no contempla una “gran coalició” amb el Partit Popular. “No crec que estiguem en una crisi social, política i econòmica per a necessitar-ho”, ha manifestat.

També et pot interessar

stats