Ribó revalidaria l'Alcaldia de València i podria governar amb el PSPV, segons el CIS

El CIS preelectoral atorga de díhuit a vint escons al bloc d'esquerres, entre catorze i quinze per a PP i Vox i deixa fora Ciutadans

Intenció de vot en les municipals de València segons el CIS preelectoral
Intenció de vot en les municipals de València segons el CIS preelectoral / À Punt NTC

Compromís tornaria a guanyar les eleccions municipals del 28M i podria conservar amb el PSPV el govern de l'ajuntament de València, segons les estimacions de l'ultima enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques, prèvia al començament de la campanya.

La formació de Joan Ribó seria la primera força, amb el 30,4% dels suports; el PP quedaria en segon lloc, amb el 29%; el PSOE seria tercer, amb el 19,5% dels vots i Vox se situaria en quart lloc, amb l'11%. El CIS posa a Unides Podem-EUPV amb un peu dins i l'altre fora del consistori, atorgant-li el 4,4% dels suports i un marge d'errada estimat del 2%, mentre que a Ciutadans l'ubica directament fora, amb l'1,9% dels vots.

18-20 regidors per a l'esquerra i 14-15 per a la dreta

El CIS atorga entre onze i dotze regidors a Compromís sobre els 10 del 2019, i estima que el PSPV de Sandra Gómez conservaria els set actuals. Així les coses, Joan Ribó revalidaria l'alcaldia de València i podria reeditar amb els socialistes el pacte del Rialto, ja que entre els dos podrien sumar entre díhuit i dènou escons en les estimacions més favorables, quan la majoria, a l'ajuntament, se situa en 17 regidors sobre un total de 33.

A la candidatura de Pilar Lima per Unides Podem - Esquerra Unida, coalició que no va aconseguir entrar en l'ajuntament de València en els anteriors comicis municipals, el CIS l'atorga ara entre zero i un regidor.

El bloc de dretes en sumaria entre catorze i quinze, deu per als populars, que en guanyarien dos, i entre quatre i cinc de Vox, que ara té dos regidors. El gran perjudicat del 28M a la ciutat de València seria Ciutadans. Segons el CIS, perdria els sis regidors actuals i quedaria fora del consistori municipal, lluny de les aspiracions de Fernando Giner.

El PP, la formació que més creixeria

El PP és la formació que més creix en estimació de vot, en comparació amb els resultats obtinguts el 2019. Set punts més [passarien del 21,8% al 29%], en tot cas insuficients perquè Maria José Català aconseguira la vara de govern, ni tals sols pactant amb l'extrema dreta.

Però al mateix temps, el CIS amplia el sostre de Compromís, que en lloc d'acusar desgast per governar, pujaria un 3% més. El mateix passa amb Vox, que passa del 7,3% de 2019 a una estimació de l'11%, amb la candidatura de Juan Manuel Badenas. Per contra, l'enquesta manté al PSPV de Sandra Gómez en percentatges similars als obtinguts el 2019. En la interpretació d'aquestes estimacions cal tindre en compte sempre l'alt marge teòric d'errada, més gran com més vots s'anticipen, que segons el CIS és del 5% per a PP i Compromís, del 4,2% per als socialistes i del 3,3% per a Vox.

També et pot interessar

stats