CIS preelectoral: el PP guanyaria les eleccions, però el PSOE tindria possibilitats de govern amb Sumar

L'última enquesta abans de començar la campanya anticipa, per primera vegada, la victòria electoral de Núñez Feijóo, situa el PP i el PSOE en empat tècnic, Sumar com a tercera força i Vox, a sis punts de la plataforma de Yolanda Díaz

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo / Laia Solanellas / Europa Press

Empat tècnic del PP i el PSOE en les eleccions del 23J. Els populars guanyarien els comicis, amb el 31,4% del suport, però a distància mínima del PSOE (31,2%), que tindria possibilitats de governar amb Sumar. La plataforma de Yolanda Díaz quedaria com a tercera força, amb el 16,4% dels vots, sis punts més que l'extrema dreta de Vox, que n'obtindria el 10,6%.

Intenció de vot en les eleccions del 23J segons el CIS
Intenció de vot en les eleccions del 23J segons el CIS / À Punt NTC

Aquest és l'escenari que dibuixa l'última macroenquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), prèvia a l'inici de la campanya electoral, que comença divendres a la mitjanit. El sondeig pronostica, per primera vegada, la victòria de Núñez Feijóo, a quel baròmetre de juny, posterior als comicis autonòmics i municipals, situava mig punt per darrere del PSOE (30,7% de suport als populars, per 31,2% per als socialistes). Sumar puja dos punts respecte d'aquell sondeig, que manté Vox en els mateixos percentatges.

Majoria absoluta per al PSOE i Sumar en l'escenari més favorable

Traduït a escons, el nou CIS n'atorga ara entre 122 i 140 al PP, en contra de 115 a 135 que atribueix al partit socialista. La clau de govern rau en els socis potencials de govern. Els populars no sumarien tant amb Vox (21-29) com els socialistes amb Sumar (43-50 escons).

Així les coses, els millors pronòstics per al bloc de dretes, anticipen 169 escons per a la suma del PP i Vox, contra els 185 que estima que podria obtindre el PSOE amb Sumar, en l'escenari més favorable, deu punts per damunt de la majoria absoluta (175).

El sondeig anticipa una pèrdua d'escons dels partits del bloc nacionalista, però els atorga prou representativitat per a continuar sent determinants en el suport a un eventual govern de progrés. Pronostica de 5 a 7 escons per a ERC (1,3% de suport), de 4 a 7 per a EH Bildu (1,2%), entre 2 i 3 per al BNG (1%) i entre 0 i 1 per a la CUP (0,6%). En la dreta nacionalista, anticipa de 3 a 6 escons per a Junts per Catalunya (1%), de 3 a 5 per al PNB (1%) i entre 0 i un per a Coalició Canària (0,6%). El CIS també dona ocasió d'entrar al Congrés a Terol Existeix (0,1%), formació que va donar suport a la investidura de Pedro Sánchez el 2019, però que ha anat allunyant-se de l'òrbita socialista. 

30.000 entrevistes telefòniques, una de les mostres més grans del CIS

El treball de camp que precedeix aquestes projeccions s'ha fet durant els últims vint dies de juny, després de la victòria del PP en les eleccions locals del 28 de maig, i enmig de les negociacions per a constituir-se els ajuntaments i conformar-se les assemblees legislatives autonòmiques, un procés en el qual s'han pogut veure acords de diferent intensitat entre el PP i Vox. La macroenquesta s'ha elaborat amb 30.000 entrevistes telefòniques, una de les mostres més voluminoses què ha processat l'organisme que presideix José Félix Tezanos, amb l'objectiu d'intentar ajustar a la realitat el càlcul sobre el possible repartiment d'escons.

La majoria considera que la situació política és bona (65%) o molt bona (4,8%), però percep la del conjunt d'Espanya majoritàriament com a roín (40,6%) o molt roín (15%). Vora un 49% de la població percep la gestió del govern espanyol en negatiu, per vora un 43% que l'aprova. Hi ha registres que empitjoren en l'apreciació sobre l'oposició del PP: roín o molt roín per al 72% de les persones enquestades.

La victòria del PP es dona per segura, però Sánchez és el preferit com a president

La victòria popular la dona per segura el 65%, fins i tot la meitat dels votants d'esquerres, si bé només el 28,4% dels participants en la mostra estarien satisfets amb aquest resultat. El sondeig assenyala un alt percentatge de possible fluctuació de vots entre dues opcions. Molt més entre el PSOE i Sumar (36,45), que en la dicotomia PP-Vox (16,5%) o fins i tot en un hipotètic transvasament de suports del PSOE al PP i viceversa (10,7%).

El socialista Pedro Sánchez és el preferit per a la presidència del govern per al 28,5% de les persones enquestades, quasi dos punts per damunt del popular Núñez Feijóo, que és qui més creix en valoració (6,6 punts) respecte del sondeig de juny. Yolanda Díaz és la presidenciable favorita per al 17,3% (creix més de quatre punts), mentre que Santiago Abascal ho és per al 7,6% de les persones enquestades, dos punts més que en el sondeig anterior.

La majoria dels enquestats es mostra més pròxim a les idees del PSOE (26,4%) que a les del PP (23,5%), Sumar (8,4%) o Vox (8,1%). Per sexes, els socialistes són més votats per les dones que pels homes (30,8% contra 24,2%) al contrari que Vox, on els suports masculins (12,6%) doblen els femenins (6,3%).

També et pot interessar

stats