El CIS dona com a guanyador el PSOE amb quasi dos punts d'avantatge sobre el PP

Sumar perd suport des del 23 de juliol, però desbanca Vox com a tercera força parlamentària

El secretari general del PSOE i president del govern estatal en funcions, Pedro Sánchez, a Màlaga
El secretari general del PSOE i president del govern estatal en funcions, Pedro Sánchez, a Màlaga / Alex Zea (Europa Press)

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) pronostica que si ara se celebraren eleccions generals, seria el PSOE qui les guanyaria amb el 33,5% dels vots, un avantatge d'1,8 punts per davant del PP. Els d'Alberto Núñez Feijóo, que foren els més votats en la cita amb les urnes del 23J, quedarien en segon lloc segons la predicció del baròmetre, que els atribueix una estimació de vot del 31,7%.

L'impuls dels socialistes sobre els populars s'explica, d'una banda, perquè el partit encapçalat per Pedro Sánchez recaptaria 1,8 punts més dels obtinguts en les últimes eleccions generals, mentre que els populars es deixarien 1,3 punts. La lectura capgira el resultat electoral i arriba enmig de les negociacions per a la governabilitat d'Espanya després del complicat escenari que deixaren les urnes.

Sumar, la coalició liderada per la vicepresidenta i ministra de Treball en funcions, Yolanda Díaz, s'emportaria l'11,9% dels sufragis, segons l'enquesta de l'institut dirigit per José Félix Tezanos. Són quatre dècimes menys que les obtingudes fa dos mesos, però la davallada no li impedeix desbancar a Vox com a tercera força política. La formació de Santiago Abascal quedaria en quart lloc amb l'11,1% del vot després de deixar-se pel camí més d'un punt percentual.

El mostreig no entra a repartir escons, però si s'observen els blocs polítics les dades dibuixen també alguns canvis des del 23J. Les esquerres formades per PSOE i Sumar creixen fins al 45,4% dels vots, mentre que les dretes de PP i Vox es queden en el 42,8%, quasi tres punts per davall. Segons el CIS, l'aliança Sánchez-Díaz aconseguiria 1,4 punts més que en les urnes el juliol passat, quan recaptaren un 44% del suport de l'electorat. El tàndem Feijóo i Abascal, per contra, en perd 2,7 i passa conjuntament del 45,5 al 42,8%.

El sondeig és el primer que s'elabora després de les últimes eleccions generals, concretament entre l'1 i el 12 de setembre, i ha tingut una mostra de vora 10.000 entrevistes —xifra superior a la dels baròmetres mensuals—. Per aquestes dates, el rei Felip VI ja havia encomanat a Núñez Feijóo que es presentara a la investidura per a intentar formar govern, a pesar que ell mateix va reconéixer que no tenia els suports necessaris. Si res canvia d'ací al 26 de setembre, el popular no podrà tirar avant la votació. A l'espera del fracàs, els socialistes mantenen negociacions en un segon pla amb els partits independentistes catalans per a tractar d'amarrar els suports que podrien portar Sánchez a revalidar el càrrec com a president del govern espanyol.

El CIS reformula una de les preguntes de l'enquesta per a conéixer directament les preferències de la ciutadania sobre la persona que volen al capdavant de l'executiu estatal. Lidera el rànquing el socialista, favorit del 29,7% dels enquestats, mentre que el popular es queda nou punts per davall amb un 20,7%. Un 13,8% de la mostra vol que qui vaja a Moncloa siga Yolanda Díaz, mentre que el 4,9% aposta per Abascal. Un 5% de les persones participants en el sondeig donen suport a la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, mentre que un 12,3% no se'n decanta per cap.

També et pot interessar

stats