El CIS atorga pujades a PSOE i PP davant de la reculada d'Unides Podem, Vox i Ciutadans

La suma del bloc de dretes continua superant el govern de coalició en una enquesta feta en plena tercera onada.

Estimació del vot segons el CIS
Estimació del vot segons el CIS / À Punt NTC

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) atorga pujades tant al PSOE, amb el 30,7% en estimació de vot, com al PP, amb un 20,5%, a costa de Vox i Ciutadans, que perden més d'un punt i, en menor mesura d'Unides Podem, que continua perdent força i cau una dècima. La suma de PP, Vox i Ciutadans continua per damunt de les formacions del govern de coalició.

Segons l'últim baròmetre del CIS, elaborat entre el 7 i el 25 de gener, en plena tercera onada de la pandèmia, el PSOE puja 1,2 punts des de desembre, mentre que el PP repunta 1,3 punts, la qual cosa fa al partit de Pablo Casado retallar una dècima la seua distància amb els socialistes, si bé encara està a més de deu punts, en concret, 10,2, del partit liderat per Pedro Sánchez.

Per contra, Vox cau un punt en un mes i es queda en el 13% dels sufragis, seguit d'Unides Podem, amb el 10,7% i en cinqué lloc Ciutadans, que cau 1,2 punts -pràcticament el que puja el PP- i es queda amb el 9,3% en estimació de vot.

Els espanyols suspenen a tots els líders polítics

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es manté com el líder polític més valorat augmentant la seua distància sobre la resta, encara que es redueix la confiança que li tenen els ciutadans. El CIS atorga a Sánchez una nota de 4,3 sobre 10, la mateixa que tenia el mes anterior. Es tracta de l'únic líder que almenys manté la puntuació, ja que tots els altres baixen. Així, el president del PP, Pablo Casado obté un 3,2 quan fa un mes va aconseguir un 3,6, mentre que el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias baixa de 3,2 a 3,1; la de Ciutadans, Inés Arrimadas, del 3,9 al 3,4; i el de Vox, Santiago Abascal, del 2,5 al 2,3.

El 72,5% de la població està disposada a vacunar-se

El 72,5 per cent de la població espanyola assegura que està disposada a vacunar-se contra la Covid-19 de manera immediata, si bé el 16,5% assenyala que no vol posar-se-la. Respecte al motiu pel qual no es vacunarien, el 26,3% diu que és per por que tinga riscos per a la salut i efectes secundaris col·laterals, el 23,5% perquè no es fia de les vacunes i el 14,1% perquè prefereix esperar a veure com funcionen.

La Covid i la crisi econòmica, principals problemes

La preocupació pel coronavirus ha crescut 13 punts al gener i supera ja la que generava a l'inici de la pandèmia. Si el mes d'abril passat se situava com a primer problema nacional amb esments en el 49,3% dels qüestionaris del CIS, ara ho fa en el 51,4%, mentre que la crisi econòmica derivada de la sanitària és la segona preocupació, amb un 45,5%.

El 72% es mostra a favor de l'eutanàsia

D'altra banda, el 72% dels espanyols es mostra a favor de l'eutanàsia enfront del 15% que es posiciona en contra, segons les dades del baròmetre del mes de gener del CIS que, en aquesta ocasió, dedica un apartat a analitzar l'opinió dels ciutadans sobre aquesta pràctica.

Entre els principals dubtes que desperta l'eutanàsia en la població, un 31,8% dels enquestats creu que "depén del cas o de la situació", mentre que un 11,2% considera que els seus dubtes es deuen al desconeixement i falta d'informació.

També et pot interessar

stats