El CIS anticipa una victòria clara del PSOE, obtindria entre 133 i 150 escons

En l'escenari més favorable, els socialistes tindrien majoria absoluta amb Unides Podem o Ciutadans.

El CIS anticipa una victòria clara del PSOE, obtindria entre 133 i 150 escons

El PSOE guanyaria amb claredat les eleccions del 10 de novembre amb un 32,2% dels vots i una forqueta d'escons d'entre 133 i 150, segons l'últim baròmetre del CIS abans de les eleccions del 10 de novembre. En l'escenari més favorable per a Pedro Sánchez, els socialistes obtindrien entre 10 i 27 escons més que en els comicis d'abril i podrien sumar majoria absoluta amb Unides Podem però també amb Ciutadans. 

Fort descens de Ciutadans

En segona posició figura el PP amb el 18,1% i entre 74 i 81 escons, per sobre també dels resultats de les anteriors eleccions. La coalició Unides Podem es quedaria en una posició similar amb el 14,6% i entre 37 i 45 escons, mentre que Ciutadans es queda en el 10,6% i entre 27 i 35 diputats, un descens important respecte dels 57 escons que va aconseguir el 28A.

Entre 3 i 4 escons per a Més País

Finalment Vox obtindria el 7,9% del sufragis i entre 14 i 21 escons, per sota d'abril, i  Més País, el nou partit d'Íñigo Errejón, entraria a l'hemicicle amb entre tres i quatre diputats. Dos d'ells els obtindria per Madrid, i n'afegiria entre un i dos més per la circumscripció de València, on competeix sota la coalició Més Compromís. 

La CUP entraria al Congrés

El baròmetre pronostica per a les formacions catalanistes resultats molt pareguts a les eleccions del 26 d'abril, amb un repunt d'Esquerra Republicana, que passaria de 15 a entre 16 i 18 diputats. JXCat obtindria entre 4 i 6 diputats, la CUP entraria per primera vegada al Congrés amb dos escons. El CIS també atorga de 6 a 7 diputats al PNB; 4 a Bildu; 2 a Navarra Suma; entre 1 i 2 per a Coalició Canària i fins a un escó per al Partit Regionalista de Cantàbria. 

Un CIS previ a la sentència del procés i l'exhumació de Franco

L'enquesta es va realitzar del 21 de setembre al 13 d'octubre, és a dir, que va finalitzar la vespra que es fera pública la sentència del procés, per la qual cosa les valoracions no han pogut tindre en compte ni la decisió del Suprem, ni els disturbis posteriors ni l'exhumació de Francisco Franco. 

Creix la preocupació per la inestabilitat política

En aquest escenari, el CIS  revela que la preocupació per la falta d'acords i per la inestabilitat política ha pujat 12 punts en un mes, passant de l'1% de mencions al 13%. És la sisena preocupació de la ciutadania, per darrere l'atur, els polítics, els problemes econòmics, la corrupció i la sanitat. Entre les persones enquestades, creix també la inquietud per la independència de Catalunya. Abans preocupava el 5,8% de la ciutadania, i ara el 10,5%.

Suspens general per als líders polítics

Els enquestats suspenen a tots els líders polítics, als quals atorguen les notes més baixes dels últims mesos. El cap del PSOE, Pedro Sánchez, que va aconseguir el primer aprovat (5,1) en anys, baixa ara 4 punts. Amb tot, continua com a líder més valorat amb un 4, seguit de Pablo Casado del PP, que conserva el 3,1 de l'anterior enquesta. El mostreig incorpora per primera vegada el dirigent de Més País, Íñigo Errejón, que entra en la llista amb un 3, empatat amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, i el líder d'EU, Alberto Garzón. Per davall, figura el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, amb un 2,9, i tanca la llista, amb la pitjor nota, el màxim dirigent de Vox, Santiago Abascal, amb una puntuació de 2,2 sobre 10.

També et pot interessar