Els cinc presos catalans electes tramiten les actes al Congrés i al Senat

PP i Ciutadans demanaran aquest dimarts a la nova Mesa del Congrés que els suspenga dels càrrecs.

Imatge dels diputats recollint les credencials

La XIII legislatura arranca amb una imatge inèdita en la democràcia. La dels cinc polítics en presó preventiva pel procés independentista de Catalunya, que han resultat electes al Congrés i al Senat en les passades eleccions generals,  visitant les cambres aquest dilluns per a iniciar la tramitació dels seus escons.

Així els ho va autoritzar el Tribunal Suprem, després d'accedir a la petició dels polítics presos, en una resolució que, per contra, els denega la llibertat per a exercir les tasques parlamentàries. 

Tant PP com Ciutdans han dit que demanaran a la nova Mesa del Congrés que es constitueix aquest dimarts que suspenga als cinc diputats dels seus càrrecs per estar en presó preventiva. 

Expectació des de primera hora

Cap a les 10:00 h, Oriol Junqueras, d'Esquerra Republicana, i Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, de Junts per Catalunya, han arribat des del centre penitenciari de Soto del Real al Congrés dels Diputats, en diferents vehicles policials, per a iniciar els tràmits que els permetran demà prendre possessió dels seus escons en la cambra baixa.

Al Congrés, els han rebut una comitiva política encapçalada pel futur portaveu d'Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, i la pròxima portaveu de Junts per Catalunya, Laura Borràs, en la qual també estava el parlamentari de Bildu, Jon Iñarritu.

Poc abans, cap a les 9:45 h, un vehicle de la Guàrdia Civil traslladava el pres independentista i senador electe d'ERC, Raül Romeva, al garatge de la cambra alta. A l'arribada, l’esperava la portaveu d'ERC al Senat, Mireia Cortés, juntament amb altres senadors del grup. 

Romeva ha sigut conduït a la tercera planta de l'edifici antic del Senat, on hi ha la sala Campoamor, en la qual tots els senadors han de completar els tràmits per a prendre posició de l'escó aquest dimarts.

Junqueras grava un vídeo, malgrat la prohibició del Suprem

Mentre esperava el torn per a iniciar la tramitació, Junqueras ha aprofitat la per a gravar un vídeo, de només 23 segons, on ha llançat un missatge de suport als companys del grup parlamentari i ha animat els simpatitzants d'ERC a  “guanyar el diumenge i portar al país a la llibertat”. El Suprem havia prohibit els polítics presos donar rodes de premsa o fer manifestacions als mitjans durant la seua estança a les cambres.

Una vegada han completat la tramitació, els cinc polítics han sigut traslladats als respectius centres penitenciaris. Demà dimarts tornaran a les cambres per a assitir a les sessions constitutives del Congrés i el Senat de la XIII legislatura.

També et pot interessar

stats