Cifuentes s'enfronta a tres anys de presó pel cas del màster

El juí per falsificar l'acta que acreditava la defensa del seu treball de final de màster comença aquest dilluns.

L'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, abans de dimitir
L'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, abans de dimitir

Aquest dilluns comença el juí pel cas màster, en el qual l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, s'enfronta a tres anys i tres mesos de presó per un delicte de falsedat en document oficial. El juí té lloc ara, després que se suspenguera el maig de 2020 per la pandèmia de coronavirus.

La Fiscalia Provincial de Madrid considera a Cifuentes inductora de la falsificació d'una acta en la qual acreditava la defensa del treball de final de màster (TFM) “que mai es va produir”. Una maniobra que va tindre lloc després que el periòdic digital Eldiario.es publicara que Cifuentes havia obtingut el títol amb notes falsificades.

També estan imputades María Teresa Feito, exassessora de la Conselleria d'Educació de la Comunitat de Madrid i funcionària de la Universitat Rei Joan Carles (URJC), i Cecilia Rosado, professora de la mateixa universitat i integrant del tribunal que suposadament va examinar Cifuentes. Rosado s'enfronta a una pena de 21 mesos de presó, inferior a la de l'expresidenta perquè va reconéixer els fets i va col·laborar en la investigació. De la mateixa manera, també estava imputat, com a autor indirecte del delicte, el director de l'institut associat a la universitat que impartia el màster, Enrique Álvarez Conde, que va morir el 2019.

La falsificació de l'acta de la defensa del TFM

Segons la Fiscalia, la presumpta falsificació de l'acta es va realitzar per a “evitar les nefastes conseqüències polítiques a les quals hauria d'enfrontar-se”. De manera que Cifuentes es va posar en contacte amb María Teresa Feito perquè fera les gestions “per a resoldre la crisi que la notícia havia provocat”.

Feito, juntament amb Álvarez Conde, van decidir confeccionar una acta, sabent que Cifuentes no havia superat totes les assignatures ni havia escrit el TFM, segons considera la Fiscalia.

Així, Álvarez Conde va demanar a la professora Cecilia Rosado que redactara una acta de la presentació del TFM, en la qual va estampar la seua signatura i altres dos imitant les de les altres professores del tribunal. Finalment, Cifuentes va publicar un vídeo en les xarxes socials amb l'acta per la qual ara és jutjada.

El 25 d'abril de 2018 Cifuentes va anunciar la dimissió com a presidenta de la Comunitat de Madrid, 36 dies després que esclatara l'escàndol per les irregularitats amb el seu màster i la mateixa jornada en què es va fer públic un vídeo de 2011, en què se li atribuïa el robatori d'unes cremes en un supermercat. Cifuentes va expressar que les acusacions formaven part d'una campanya d'“acorralament i de tot s’hi val”.

També et pot interessar

stats