Cifuentes renuncia al màster i no dimiteix

La presidenta de la Comunitat de Madrid assegura que no es planteja renunciar al càrrec perquè "no hi ha raons objectives" per a fer-ho.

Cifuentes, en l'inici de la roda de premsa després de la reunió del Consell de Govern
Cifuentes, en l'inici de la roda de premsa després de la reunió del Consell de Govern / EFE. Ballesteros

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, ha renunciat al màster de la Universitat Rey Juan Carlos (URJC) en una carta enviada al rector del centre universitari, Javier Ramos, en què també ha demanat disculpes a "qualsevol que s'haja sentit agreujat". Amb tot, la dirigent popular no es planteja dimitir perquè, segons considera, "no hi ha raons objectives per a això". 

La dirigent popular ha assegurat en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell de Govern que la seua voluntat de renunciar al màster no s'ha d'entrendre com un desafiament sinó una decisió "absolutament personal" que no ha consultat amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, sinó que estava rumiant feia dies. 

Aquesta renúncia no és automàtica, ja que cal que la Universitat que va expedir el títol la sol·licite formalment al Ministeri d'Educació si així ho estima convenient. La URJC ha obert una investigació sobre el màster obtingut per Cifuentes presumptament amb dues notes faltes i aclarir possibles responsabilitats. El Treball Final de Màster (TFM) encara no ha aparegut. La Universitat també ha traslladat a la Fiscalia les irregularitats detectades, que també van denunciar associacions d'estudiants, que podrien suposar delictes de prevaricació, falsedat documental i encobriment. 

A disposició de Rajoy i del partit

Cifuentes ha insistit que compta amb el suport tant del seu partit com de Mariano Rajoy. Amb tot, s'ha posat a disposició del que consideren tant l'un com l'altre, com afirma que ha fet tota la seua vida. I ha recordat que ni l'estan investigant ni ha comés cap irregularitat. "Serà la justícia la que determinarà les responsabilitats", ha argumentat. 

En la carta que ha enviat al rector i que ha difós a través del seu compte a Twitter, Cifuentes no sols recorda que ella va complir amb tot el que li va demanar la Universitat sinó que es va acollir a unes "condicions flexibles" facilitades per la URJC. La presidenta madrilenya s'autoexculpa de les "irregularitats administratives" que hi poguera haver i subratlla que el títol no li ha reportat "benefici i avantatge personal de cap tipus". 

En relació amb la possible moció de censura plantejada pel PSOE a la Comunitat, la dirigent popular considera que "és un mecanisme perfectament legítim" però en aquest cas Ciutadans hauria d'explicar als propis votants el seu possible suport. El pacte d'investidura "ni s'ha trencat ni s'ha incomplit", ha sentenciat. 

Un "encert" per al PP, el reconeixement d'una mentida per a l'oposició

En el PP, el vicesecretari de Política Social, Javier Maroto, ha assegurat que la decisió de Cifuentes és un "encert", encara que assenyala que tots els polítics que mentixen o roben han de pagar la pena corresponent, siguen del seu partit o de cap altre, fent referència a la titulació universitària falsa del diputat de Ciutadans per València, Toni Cantó. 

Per als partits de l'oposició, però, l'anunci de la renúncia de Cifuentes equival a reconéixer que ha mentit. Així s'ha expressat el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que a més ha demanat la dimissió de la presidenta madrilenya. Rivera, líder de Ciutadans, ha demanat a Rajoy que propose un president interí net per a acabar la legislatura, mentre que la portaveu d'Units Podem en el Congrés, Irene Montero, considera que l'única renúncia que pot fer Cifuentes és la dimissió. 

També et pot interessar

stats