Chaves: "Sabia que es donaven ajudes sociolaborals, però no com"

L'expresident andalús, que afronta una petició de 10 anys d'inhabilitació, declara com a processat en el juí dels ERO.

Manuel Chaves declara en el juí dels ERO
Manuel Chaves declara en el juí dels ERO / EFE.

L'expresident andalús, Manuel Chaves, assegura que el Govern de la Junta d'Andalusia concedia ajudes sociolaborals a empreses en crisi, però "com es donaven jo no ho sabia, no corresponia al meu àmbit polític de decisió". Manuel Chaves ha declarat en el juí que se segueix en l'Audiència Provincial de Sevilla sobre el presumpte frau en els Expedients de Regulació de l'Ocupació (ERO) d'empreses andaluses. Fa front a una petició de 10 anys d'inhabilitació per un possible delicte de prevaricació continuada.

A preguntes del Fiscal Anticorrupció, Juan Enrique Egocheaga, el polític socialista ha respost que sabia que es donaven ajudes sociolaborals com en l'àmbit educatiu o d'altres, però "quin era el procediment, amb quins requisits o qui eren els beneficiaris no entrava en el meu àmbit polític de decisió". Ha defensat que "en el context de confiança d'un equip de Govern, existia la convicció que 'qualsevol ajuda' que es donava era conforme a llei".

"Per a mi, és molt difícil pensar que en qualsevol conselleria es poguera establir un procediment conscientment il·legal o per a burlar la llei", ha defensat. Chaves, que va presidir la Junta d'Andalusia al llarg de 19 anys, ha declarat que en aquest temps es va reunir amb molts comités d'empresa i sindicats en moments de grans crisis laborals perquè "era la meua responsabilitat" i "el més anormal és que un president del Govern no s'haguera reunit amb el comité d'empresa de Santana o Delphi", ha posat com a exemple, i ha subratllat que eixes reunions eren "un acte de normalitat democràtica".

Concertació social

També ha declarat que la directriu política era que, davant d'una crisi política, es creara una mesa de negociació per a tractar de salvar l'empresa i pal·liar els efectes en el treballadors, però de nou ha insistit que els acords concrets als que es arribava en eixe marc de negociació, que seguia les línies dels acords de Concertació Social amb els agents socials, no formaven part de la seua competència.

Chaves, que va presidir Andalusia entre 1990 i 2009, i que quan va esclatar el cas en 2011 era vicepresident en el Govern central, s'asseu en la banqueta junt amb altres 21 exalts càrrecs de la Junta. Estan acusats de crear o mantindre  un "procediment específic" amb què de 2001 a 2011 es van repartir més de 850 milions en ajudes  sociolaborals, segons la Fiscalia, de forma arbitrària i eludint els controls.

També et pot interessar

stats