El CGPJ rebutja dictar instruccions al jutge per excarcerar Eduardo Zaplana

És la resposta de l’òrgan de govern dels jutges a les firmes que demanaven la seua eixida de presó per raons humanitàries.

L'expresident de la Generalitat, Edardo Zaplana, va ser detingut el 22 de maig de 2018 en el marc de l'operació Erial
L'expresident de la Generalitat, Edardo Zaplana, va ser detingut el 22 de maig de 2018 en el marc de l'operació Erial / Efe

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) té “vetat” dictar instruccions als jutges. És la resposta del màxim òrgan de govern judicial davant les firmes que demanaven l’excarceració de l’expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana. 

L’expresident de Noves Generacions de València, José Luis Bayo, va presentar, el passat 10 de gener, al registre del CGPJ un escrit amb 10.000 firmes, en què sol·licitaven l’eixida de Zaplana de la presó per raons humanitàries. 

La comissió permanent del CGPJ, reunida aquest dijous, ha estudiat aquesta petició i la resposta ha sigut contundent: tant l’article 117 de la Constitució com el 12 de la Llei orgànica del poder judicial els prohibeixen “dictar instruccions de caràcter general o particular adreçades als jutges o els tribunals sobre l’aplicació o interpretació jurídica que porten a terme en l’exercici de la seua funció jurisdiccional”.

Vora huit mesos en presó provisional 

L’expresident de la Generalitat i exministre de Treball està en presó provisional sense fiança des del passat 24 de maig pel cas Erial. Fa un mes, un empitjorament en l’estat de salut, el va obligar a ingressar a l’Hospital La Fe de València on, segons han confirmat hui fonts mèdiques, ha millorat sensiblement.

La defensa de Zaplana ha demanat en reiterades ocasions la seua eixida de la presó, però la jutgessa encarregada del cas i la fiscalia sempre han rebutjat aquesta mesura en fer valdre l’argument del perill de fuga i de destrucció de proves. 

 

Eduardo Zaplana està investigat, en el marc de l’operació Erial, pels delictes de suborn, blanqueig de capitals i malversació de fons públics. La causa que instrueix el jutjat número 8 de València, de moment, continua secreta. 

També et pot interessar

stats