El CGPJ rebutja la continuïtat de García Ortiz com a fiscal general

S'oposa per primera vegada al candidat del govern tot i que la seua opinió és obligatòria però no vinculant

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz / Europa Press

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s'ha pronunciat en el seu ple ordinari d'aquest dijous en contra que Álvaro García Ortiz continue com a fiscal general de l'Estat en considerar que no és idoni per al càrrec. L'opinió del Consell no és vinculant, per la qual cosa el govern podrà tirar avant la renovació, però sí que és inèdita en democràcia, ja que fins ara el CGPJ no havia informat en contra del candidat de la Moncloa.

Les fonts de l'òrgan de govern dels jutges consultades assenyalen que, dels 16 vocals que formen actualment el CGPJ —deu conservadors, inclòs el president interí, Vicente Guilarte, i sis progressistes— només quinze han participat en el debat sobre García Ortiz.

El vocal Enrique Lucas, alineat habitualment amb el bloc progressista, s'ha absentat perquè el seu germà, Pablo Lucas, és un dels cinc magistrats que signen la recent sentència del Tribunal Suprem (TS) que va atribuir a García Ortiz una "desviació de poder" per a ascendir la seua predecessora, Dolores Delgado, a la màxima categoria de la carrera fiscal per haver estat al capdavant del ministeri públic.

El Consell ha declarat no idoni a García Ortiz per huit vots contra set. Han informat en contra els vocals Ángeles Carmona, Nuria Díaz, José María Macías, Juan Manuel Fernández, Gerardo Martínez Tristán, José Anotnio Ballester, Wenceslao Olea i Carmen Llombart. Per contra, li han donat suport Guilarte, Roser Bach, Juan Martínez Moya, Clara Martínez de Careaga, Pilar Sepúlveda, Álvaro Cuesta i Mar Cabrejas.

Fins ara, el CGPJ havia avalat als candidats triats pel govern, primer per unanimitat i ja en els últims temps amb oposició interna. Així, el juliol del 2022, el Consell va donar suport al desembarcament de García Ortiz en la Fiscalia General de l'Estat (FGE) per dotze vots —tant progressistes com conservadors— contra set, de vocals conservadors.

També et pot interessar

stats