El CGPJ adverteix per unanimitat de la desproporció de penes de la llei de maltractament animal

Un informe aprovat per unanimitat avisa que amb la reforma prevista pot castigar-se més que un home pegue al gos que a la seua parella

Façana de l'edifici del Consell General del Poder Judicial (CGPJ)
Façana de l'edifici del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) / Jesús Hellín / Europa Press

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat per unanimitat aquest dijous l'informe sobre l'avantprojecte de Llei de Reforma del Codi Penal en matèria de maltractament animal, on la vocal Roser Bach advertia que els canvis previstos "poden afectar el principi de proporcionalitat de les sancions". Fonts de la institució han precisat que, amb la futura llei de maltractament animal, la pena per pegar a un gos és d’entre tres i díhuit mesos, i si s'agredeix una dona, d’entre sis mesos i un any de presó (en tots dos casos sense que hi haja lesions greus).

Bach indicava que un altre supòsit en el qual pot quedar afectat el principi de proporcionalitat el constitueix la pena prevista per al maltractament animal quan concórrega la circumstància agreujant per violència vicària. De fet, la pena de presó prevista per a aquest supòsit en l’avantprojecte "és superior a la que està actualment fixada per al delicte lleu de coaccions, el d'amenaces lleus, el de lesions que no requereixen tractament mèdic o quirúrgic o el de maltractament d'obra en l'àmbit de violència sobre la dona", completava.

En un altre punt, la vocal assenyalava el delicte de lesions d'animals vertebrats que no requerisquen tractament veterinari i el delicte lleu de lesions a les persones que no requerisquen tractament mèdic o quirúrgic tenen la mateixa pena: una multa d'un a tres mesos.

Aspectes positius

Al mateix temps, Bach ha fet una valoració positiva d'altres aspectes, com que en l’ordenament jurídic incloga, per primera vegada, la responsabilitat de les persones jurídiques en la comissió dels delictes de maltractament animal. També la regulació expressa de les mesures cautelars que podran adoptar-se en el curs del procediment per a protegir els animals.

A més, la vocal ha recordat que l'objectiu de l'enduriment de les penes és acabar amb "una sensació d'impunitat generalitzada davant el maltractament animal, amb penes poc efectives davant aquestes accions i mancades d'efectes dissuasius". Les condemnes a imposar actualment solen ser inferiors a dos anys, "motiu pel qual els condemnats no ingressen a la presó i poden ser suspeses o substituïdes", ha afegit.

També et pot interessar

stats