Si se celebraren eleccions ara, el bloc de dretes superaria el d'esquerres, segons tres sondejos

Sánchez frena un poc la seua caiguda i el PSOE perd entre 17 i 19 diputats, encara que el PP continua sumant vots i i creix entre 37 i 39 diputats

El president del govern, Pedro Sánchez, i el president del PP, Pablo Casado, al Congrés en una imatge d'arxiu
El president del govern, Pedro Sánchez, i el president del PP, Pablo Casado, al Congrés en una imatge d'arxiu / Chema Moya (Efe)

Tres enquestes publicades aquest dilluns i realitzades després de la remodelació del govern de Pedro Sánchez apunten que el PSOE frena la seua caiguda de vots, encara que el PP continua sumant suports i, si se celebraren ara eleccions generals, aconseguiria superar el bloc d'esquerres.

Segons un sondeig de La Razón, el bloc de dreta –PP i Vox– aconseguiria una majoria absoluta, amb 181 escons i el 48,2% dels vots. No obstant això, la remodelació de Sánchez ha suposat una xicoteta mobilització dels votants del PSOE, ja que guanya entre dos i tres escons fins a situar-se entre els 101 i 103 escons.

Encara així, segons les dades d'aquest sondeig fet per NC Report, els socialistes continuen estant per darrere del PP, que se situa en els 126 i 128 escons. Respecte de les últimes eleccions generals, el PSOE perd entre 17 i 19 diputats, mentre que el partit de Pablo Casado podria guanyar-ne entre 37 i 39.

Vox estabilitza els seus resultats i Podem perd 15 diputats

Amb una forqueta d'entre 50 i 52 escons se situa Vox, que, segons aquesta enquesta, estabilitza els seus resultats respecte de les generals del novembre de 2019, i Ciutadans consolidaria el seu enfonsament i obtindria només un escó al Congrés. Mentrestant, en el bloc de l'esquerra, Unides Podem se situa en la forqueta de 20-22 escons, la qual cosa suposa que perdria de 13 a 15 diputats.

La segona enquesta publicada aquest dilluns augura resultats menys pessimistes per al PSOE. Segons el sondeig de Gesop per a El Periódico, en cas de celebrar-se ara comicis generals, el partit de Sánchez obtindria el 27,3% dels vots i entre 118 i 120 diputats (en té 120 actualment) i el PP aconseguiria el 26% i de 116 a 118 parlamentaris, enfront dels 89 actuals.

Cap dels dos aconseguiria la majoria absoluta amb els seus aliats naturals, encara que el bloc de dretes (PP-Vox-Cs) podria arribar fins als 163 diputats, enfront dels 152 que sumarien com a màxim el PSOE, Unides Podem i Més País.

Vox es mantindria com a tercera força política, encara que amb una reculada de 52 a 40-42 escons, mentre que Ciutadans tocaria fons, en passar de 10 a entre 2 i 3 diputats.

El 69,8% confia poc en el nou govern

Respecte als canvis en l'executiu, el 46,3% dels enquestats aprova la remodelació enfront d'un 35,4%, un percentatge que supera el 60% entre els votants de formacions progressistes. El rebuig de l'electorat de les forces conservadores oscil·la entre el 52% dels votants de Cs i el 70% dels simpatitzants de Vox. Malgrat això, el 69,8% confien poc o gens en el nou govern, mentre que només el 28% els atorga un vot de confiança.

Finalment, l'enquesta d'Antena 3 Noticias torna a donar la victòria d'unes hipotètiques eleccions generals al PP amb el 28,8% dels vots, però, si al juny els de Casado treien 5,6 punts als de Pedro Sánchez, ara el PSOE retalla distàncies i obtindria el 25,1% dels vots. Així, els socialistes passarien de 96 escons al juny a 103 al juliol, mentre que el PP, Vox i Cs aconseguirien 141 representants enfront dels 138 del bloc d'esquerres format pel PSOE, UP i Més País, que necessitarien els nacionalistes bascos i catalans per a sumar més representació.

També et pot interessar

stats