Celaá respon a Torra que el poder judicial és independent i que “les sentències judicials s’han d’acceptar”

La portaveu del govern espanyol demana al president de la Generalitat de Catalunya que òbriga el debat a “tots els catalans i les catalanes”.

Celaá ha assegurat que hi ha oberta una mesa de diàleg on estan convocats tant el govern d’Espanya com el de Catalunya
Celaá ha assegurat que hi ha oberta una mesa de diàleg on estan convocats tant el govern d’Espanya com el de Catalunya / Efe

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha respost al president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, que el sistema judicial és “independent” i “garantista” i ha afegit: “les sentències judicials s’han d’acceptar”. Celaá ha reivindicat la independència de la justícia després que Torra haja assegurat que no acceptarà cap sentència condemnatòria per l’1 d’octubre.

“Pràcticament cap persona que està sotmesa als tribunals té molta determinació d’acceptar les sentències, però finalment les sentències dels jutges cal acceptar-les", ha assenyalat Celáa.

A més, la també ministra d’Educació li ha demanat al cap de l’executiu català que òbriga el debat sobre l’autodeterminació “a tots els catalans i les catalanes”. En aquest sentit, Celaá ha assegurat que hi ha oberta una mesa de diàleg on estan convocats tant el govern d’Espanya com el de Catalunya. Respecte de Catalunya ha apuntat que també forma part de l’estat espanyol.

La portaveu del govern espanyol ha lamentat que Torra haja fet un discurs farcit d’elements més propis dels segles XIX i XX que del segle XXI, i adreçat exclusivament a un públic independentista.

Més reaccions polítiques

Per la seua banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha urgit el president del govern, Pedro Sánchez, a aplicar a Catalunya l'article 155 de la Constitució, després de la crida de Torra, que ha considerat: ‘‘una altra ofensiva per a tractar de liquidar Espanya’’. ‘‘Torra menysprea la majoria de catalans i anuncia una altra ofensiva per a tractar de liquidar Espanya. Ja n'hi ha prou, senyor Sánchez: trenque amb els separatistes, apliquem el 155 abans que siga tard’’, ha escrit Rivera en el seu compte de Twitter.

També s’ha pronunciat sobre les declaracions de Quim Torra la portaveu socialista al parlament Catalunya, Eva Granados, que ha assistit a la conferència del president de la Generalitat. Granados ha criticat Torra en afirmar que aquest discurs l'hauria de fer al parlament de Catalunya i no en un acte d’aquestes característiques. La socialista ha lamentat que insistisca en l'autodeterminació i ha reiterat que Catalunya necessita diàleg entre tots els partits.

D’altra banda, el president del Partit Popular de Catalunya, Xavier Garcia Albiol, ha assegurat que Torra ha realitzat una “declaració de sublevació en tota regla”. Albiol ha afirmat en Twitter que el que ara és important saber és com pararà Pedro Sánchez “aquest atac a la llibertat i a l’estat de dret a Catalunya”.

També et pot interessar

stats