Catalunya vota enmig de la pandèmia i la participació cau 22,5 punts respecte de la del 2017

La televisió d’À Punt ofereix aquesta nit un programa especial de cobertura de les eleccions catalanes.

Membres d'una mesa electoral a Barcelona equipats amb EPI
Membres d'una mesa electoral a Barcelona equipats amb EPI / Albert Gea (Reuters)

Catalunya ha acudit a les urnes aquest diumenge enmig de la tercera onada de la pandèmia i amb pluja. La participació en les eleccions al Parlament català ha caigut 22,5 punts respecte de 2017 a les sis de la vesprada, amb dades del 98% de meses transmeses. El 45,73% del cens, 2.423.741 persones, ja han exercit el dret al vot.

En l’anterior avanç de participació, el de la una del migdia, s'ha observat un percentatge de votants 12 punts per sota dels últims comicis. El 22,78% de les persones censades ja havien exercit el dret al sufragi, to i que cal recordar que el govern català havia recomanat que de 9:00 a 12:00 hores acudira als col·legis electorals únicament la població que pertany a grups de risc.

A partir del migdia i fins a les 19:00 hores, és el torn de la població general, i l’última hora s’ha reservat per a les persones en quarantena per Covid-19, és a dir, persones contagiades, contactes estrets amb positius i casos sospitosos. Les dades de participació finals es faran públiques aquesta nit.

La Junta Electoral Central ha comunicat que les 22 meses electorals constituïdes amb retard no hauran d'allargar l'horari i tancaran a les huit de la vesprada per a començar l'escrutini.

L'organisme també ha recordat que els sobres que continguen una papereta en blanc es consideraran nuls. El vot en blanc ha de fer-se amb un sobre buit.

Els i les candidates a la Presidència de la Generalitat de Catalunya dels principals partits han acudit als seus respectius col·legis electorals a depositar el seu vot a partir del migdia.

Incidents, anècdotes i protestes

L'incident més destacat l'han protagonitzat un grup d’activistes de Femen que han protestat en contra de Vox quan el candidat de la formació ultradretana, Ignacio Garriga, acudia a votar al centre La Salle de Barcelona. Les manifestants antifeixistes han sigut desallotjades per agents dels Mossos d’Esquadra.


Manifestants antifeixistes de Femen / Albert Gea (Reuters)

A Castellvell del Camp, dos joves han sigut detinguts per no respectar les mesures de prevenció contra la Covid-19. Els homes s’han negat a portar la mascareta al col·legi electoral i, quan dos mossos els han demanat que obeïren les normes, els han atacat i han quedat ferits lleument.

El matí deixa també, com a anècdota, l'ocurrència d'un president de mesa electoral tarragoní que s’ha presentat al col·legi disfressat de pallasso. No ha sigut l’únic que ha volgut portar el carnestoltes a la votació, ja que un altre membre de la mesa electoral ha acudit vestit com si fora un mag de Harry Potter.

En aquesta línia, però amb un to més reivindicatiu, un grup de personal sanitari ha votat vestit amb bosses de fem que feien d’equip de protecció individual. Així, els professionals han mostrat el seu rebuig a la celebració d’aquests comicis durant la tercera onada de la pandèmia.


El ciutadà que ha acudit al col·legi disfressat / Twitter: @electo_mania

Mobilització especial de Correus

Correus mobilitzarà aquest diumenge 2.648 treballadors i 1.717 vehicles de la seua flota per a lliurar els vots per correu de la ciutadania a les 9.129 meses electorals. En aquests comicis un 5,3% del cens, 284.706 catalans i catalanes, ha demanat exercir el seu dret al sufragi de manera no presencial.

Els vots que estaven en custòdia de l’empresa pública han sigut entregats aquest matí a primera hora i els que puguen rebre aquest diumenge es traslladaran a les meses electorals al llarg de la jornada.

Correus ha explicat en un comunicat que un equip de treballadors s’encarregarà també de recollir el conegut com a “tercer sobre” amb el resultat final de l’escrutini de les meses electorals de tots els col·legis electorals catalans.

Nit electoral a la televisió d’À Punt

À Punt

La televisió d’À Punt oferirà aquesta nit, a partir de les 22:00 hores, un programa especial de cobertura de les eleccions catalanes, amb un resum de la jornada, una taula d’anàlisi i debat, un pactòmetre i connexions en directe al Centre de Dades del Parlament català i les principals seus dels partits.

També et pot interessar

stats