Catalunya i la política econòmica centren el debat a cinc

El debat no va deixar cap compromís per a garantir la governabilitat a Espanya després del 10N.

Foto de portada: Els cinc candidats, moments abans de començar el debat

El primer i únic debat entre els cinc candidats a la presidència del govern central ha deixat moltes referències a Catalunya i cap compromís per a garantir la governabilitat a Espanya després del 10N. La política econòmica ha sigut un altre dels temes que ha marcat diferències entre els cinc partits.

Pedro Sánchez, el candidat socialista, va eludir pronunciar-se sobre els possibles acords per a governar. Així, va demanar als altres candidats que accepten que governe la llista més votada, però la resta de candidats no li van recollir el guant. Pablo Iglesias va insistir a deixar arrere els rancors per la negociació fallida, mentre que Albert Rivera es va comprometre a desbloquejar la situació després del 10N. 

El debat va començar amb un bloc dedicat a la cohesió territorial, amb un clar protagonisme per a la situació a Catalunya. En aquest bloc es va viure un dels moments de la nit, quan Rivera va mostrar un tros de llamborda suposadament llançada pels manifestants a Barcelona. Anècdotes a banda, l'únic candidat que es va disposar obert al diàleg va ser Iglesias. Casado i Abascal, per la seua banda, van proposar actuar de manera més contundent contra el sobiranisme. 

En general, va ser un debat menys alterat que els d'abril, i les majors picabaralles no es van donar entre els blocs, sinó entre els qui són potencials aliats. I amb cadascun dels candidats centrat en el seu propi discurs, sobretot el debutant Santiago Abascal. Sempre que va tindre l'oportunitat, el líder de Vox va apostar per impugnar l'Estat autonòmic i eliminar drets als immigrants.

Mentrestant, l'estratègia de Sánchez va ser fer anuncis i promeses en cada bloc, i no ficar-se en temes polèmics, excepte quan va arremetre contra el PP i Ciutadans per ser la "dreta covarda davant la ultradreta", i pactar amb Vox. En canvi, la resta de candidats es va enredar en més d'una topada.

Casado, en canvi, va buscar mostrar-se com l'única alternativa a Sánchez i va usar, per exemple, l'economia per a insistir que les crisis només arriben amb els socialistes, i que només el PP les resol.

Les anècdotes

Dues anècdotes del debat es van convertir en memes en les xarxes socials. A banda de la llamborda de Rivera, l'altre moment més comentat va ser el lapsus d'Iglesias en confondre 'manada' i 'mamada'.

També et pot interessar

stats